Home

Achtergrond 153 x bekeken

Cramer belt Wolfsen over plan luchtkwaliteit

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) heeft maandag haar bezorgdheid geuit over de mogelijke gevolgen van de bestuurscrisis in Utrecht voor landelijke plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Ze deed dat in een telefoongesprek met burgemeester Aleid Wolfsen van die stad. Volgens haar woordvoerder heeft ze hem aangegeven hoe belangrijk het is dat ook Utrecht akkoord gaat met een regionaal actieprogramma dat zich hierop richt.

Dat is weer van belang voor goedkeuring uit Brussel voor het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Daarin staan maatregelen waarmee Nederland alsnog aan strenge Europese normen voor fijn stof en stikstofdioxide voldoet. Door het pakket kunnen allerlei bouwprojecten die op slot zaten, doorgaan. Brussel neemt naar verwachting in april een besluit. Negen van de elf regio's in Nederland hebben hun eigen actieprogramma al rond, Utrecht en Limburg nog niet.

Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders viel zaterdagavond, omdat de coalitie het niet eens kon worden over het Actieplan Luchtkwaliteit. Volgens Cramer is Utrecht een vitale schakel in het landelijke programma. Ze heeft Wolfsen daarom nog eens op het hart gedrukt hoe belangrijk de zaak is. Het is volgens Cramer van het grootste belang dat het NSL doorgaat, aldus haar woordvoerder. De minister heeft de burgemeester ook gevraagd haar op de hoogte te houden. De gemeenteraad houdt dinsdag een extra vergadering na de val van de coalitie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.