Home

Achtergrond 321 x bekeken 1 reactie

Cosun garant voor telers over suikervergoedingen

Coöperatie Cosun staat garant voor bietentelers die eventueel gelden uit het Europese herstructureringsfonds voor de suikersector terug moeten betalen.

Met dit aanbod hoopt Cosun dat het landbouwministerie de vergoeding uit het fonds snel uitbetaalt. In 2005 heeft de EU besloten de suikersector te herstructureren. Er is een herstructureringsfonds opgericht dat wordt gevuld door een heffing op de geproduceerde suiker. Telers krijgen een vergoeding van Brussel van 23,75 cent per kilo quotumsuiker die ze hebben ingeleverd.

Daarnaast krijgt een suikerbedrijf een vergoeding uit het fonds als het een suikerfabriek sluit. Brussel wil dat 10 procent van deze fabrieksvergoeding naar de telers en loonwerkers gaat, omdat die ook nadelige gevolgen ondervinden van de krimp van de Europese suikerproductie. Iedere lidstaat moet dit bedrag zelf verdelen. In juni dit jaar kan het geld wat Brussel betreft worden uitbetaald aan telers en loonwerkers.

Loonwerkers

Het ministerie van landbouw wil de Nederlandse bietentelers 6,9 miljoen euro betalen. Voor de loonwerkers blijft dan nog ruim 1 miljoen euro over. Loonwerkersorganisatie Cumela vindt dit te weinig en heeft een procedure aangespannen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Als Cumela gelijk krijgt, kan de situatie ontstaan dat het ministerie geld moet terughalen bij de 11.000 bietentelers en dat moet uitbetalen aan de loonwerkers.

Het risico is dat het ministerie wacht met uitbetalen. Daarom heeft Cosun zich garant gesteld voor de bietentelers, zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun. "Als die situatie zich voordoet, betaalt Cosun aan het ministerie het geld dat de telers te veel hebben ontvangen. Dat verrekenen we dan met de uitbetaling van de bieten."

De garantstelling geldt alleen voor telers waar Cosun een relatie mee heeft, zegt Van Roessel. "Er zijn ook telers die zijn gestopt met de bietenteelt maar die wel in aanmerking komen voor de vergoeding. Daar kunnen wij ons niet garant voor stellen. Dat gaat om ongeveer 700 tot 800 telers."

Eén reactie

  • no-profile-image

    berend d

    broekzak vest politiek, en de boer ?,.................... hij ploegde voort!.

Of registreer je om te kunnen reageren.