Home

Achtergrond 396 x bekeken

Cosun-dochter SVZ lijdt voor het eerst verlies

Het dochterbedrijf SVZ van coöperatie Cosun heeft vorig jaar verlies geleden.

Het is voor het eerst dat SVZ rode cijfers schrijft, sinds het eind jaren tachtig door Cosun werd gekocht. Het is ook het enige dochterbedrijf van de coöperatie dat vorig jaar verlies heeft geleden. Cosun heeft vorig jaar een lagere omzet (van 1.713 miljoen naar 1.689 miljoen euro), bedrijfsresultaat (van 100 miljoen naar 86 miljoen euro) en nettoresultaat (van 56 miljoen naar 41 miljoen euro) geboekt als in 2007. De belangrijkste oorzaak is de economische malaise.

Daar is SVZ, producent van groente- en fruitingrediënten, zwaar door getroffen, zei directievoorzitter Robert Smith gisteren in Breda bij de presentatie van de jaarcijfers. "In 2007 is het fruit ingekocht voor de productie in 2008. Toen werd nog groei van de afzet verwacht. Maar SVZ kreeg vorig jaar last van vraaguitval."

Suiker Unie heeft vorig jaar een 10 procent hogere omzet geboekt ondanks de daling van de suikerprijs. Smith: "De integratie met CSM-Suiker heeft geleidt tot een besparing van 15 miljoen euro. De besparing komt dit jaar zeker boven de 18 miljoen euro. Daarnaast hebben we twee efficiënte suikerfabrieken." Aardappelverwerker Aviko heeft vorig jaar een hogere omzet geboekt. Het bedrijfsresultaat daalde echter doordat Aviko meer geld moest uitgeven aan energie, palmolie en opslag.

Inulineproducent Sensus boekte meer omzet en winst. Smith: "De inulinemarkt groeit. Daarom hebben we de capaciteit van Sensus vorig jaar met 50 procent vergroot." Alcoholproducent Nedalco heeft de omzet vergroot, maar zag de winst dalen. Smith: "De nieuwe fabriek in het Britse Manchester had aanloopproblemen. Bovendien had Nedalco last van stijgende prijzen voor energie en grondstoffen." Ook Unifine Food & Bake Ingredients (bakkerijingrediënten) zag de omzet groeien en de winst dalen. De vraag in Spanje en het Verenigd Koninkrijk daalden sterk vorig jaar.

Lees ook: Cosun voelt economische mailaise

Of registreer je om te kunnen reageren.