Home

Achtergrond 229 x bekeken 1 reactie

Copa-Cogeca voor restituties export varkens

De Copa-Cogeca, de Europese koepel van landbouworganisaties, is in meerderheid voor ondersteunende marktmaatregelen voor de varkenshouderijsector.

Dat meldt voorzitter Annechien ten Have van LTO Varkenshouderij naar aanleiding van het overleg binnen de organisatie.

Volgens Ten Have was binnen de Copa-Cogeca de grote meerderheid van de leden vóór deze vorm van ondersteuning. Nederland en Duitsland stelden zich neutraal op. De Copa gaat een en ander in een gesprek met DG Agri onder de aandacht brengen.

Ook het LTO-idee om de varkenshouderij op een meer directe manier te ondersteunen door modulatiegelden en gelden uit niet-benutte toeslagrechten aan te wenden voor de varkenshouderij is in de Copa-Cogeca-vergadering besproken. De verschillende organisaties die deelnemen in Cogeca hebben daarover afgesproken om de mogelijkheden die er zijn per lidstaat te inventariseren.
"Het gaat hier om beleid dat iedere lidstaat zelf kan invullen", aldus Ten Have.

Het LTO-idee is om op deze manier de varkenssector ondersteuning te bieden bij de doorvoering van bovenwettelijke maatregelen op het gebied van welzijn en milieu. Ten Have: "Als ook in de andere lidstaten van de EU de overheden deze gelden aanwenden voor de varkenshouderij, staat LTO ook steviger in Den Haag." Tot nu toe zijn er vooral ideeën om deze gelden te gebruiken voor onder meer een weerverzekering ten behoeve van de akkerbouw.

IPPC-richtlijn

Over de IPPC-richtlijn bestond in de vergadering een grote mate van overeenstemming. De Copa-leden hebben met name grote problemen met de overgangstermijn van vier jaar die wordt genoemd in de herziene richtlijn voor de aanpassing van vergunningen. "Dat is echt geen goed idee. Stallen worden afgeschreven in een termijn van vijftien tot twintig jaar. Dat moet echt worden aangepast".

Ook op andere punten heeft LTO kritiek op het IPPC-voorstel. Er zijn onder meer bezwaren tegen de inspectierapporten die in de ogen van LTO veel te snel op internet worden gezet. "Een fout is zo gemaakt. Ondernemers moeten wel een redelijke tijd krijgen om fouten te herstellen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    johnvankessel@hetnet.nl

    waarom nu weer die export restituties.. het is beter dan vrieshuizen maar er is niemand mee gebaat! geef dan die subsidie rechtstreeks an de boer die zijn varkens lichter laat slachten (dan zijn langjarig gemiddelde) hok 2 weken leeg en volgens normaal patroon zijn biggen op blijft leggen. Op deze manier blijft de varkensprijs boven de kostprijs, kan de big netjes betaald worden en hoeven de zeugenhouders niet uit te breiden om een goed inkomen te blijven halen. Op deze manier komen er niet veel extra biggen op de markt en wordt er een gezonde sector gecreeerd die andere markten wereldweid niet in de weg. Dat laatste geeft weer een pluspunt bij de wto onderhandelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.