Home

Achtergrond

'Controlesysteem aanpassen aan wens Russen'

Het bedrijfsleven en overheid werken aan aanpassing van het Nederlandse controlesysteem voor uitvoer van appels en peren naar Rusland. Dat is de uitkomst van het overleg dinsdag.

Het spoedoverleg volgde op de tijdelijke importstop die Rusland vorige week afkondigde voor appels en peren uit Nederland. De Russen noemen overschrijding van residunormen, maar ook fouten bij exportcertificaten en erkende laboratoria als reden voor de boycot.

Tegelijk dringt de handel er op aan dat het ministerie op hoog niveau contact zoekt met Rusland om uit te zoeken waarom Nederland zo hard getroffen is door de maatregel, omdat relatief weinig overtredingen bekend zijn. Komende donderdag is de stap van Rusland al geagendeerd bij de Europese Commissie.

Volgens handelskoepel Frugi Venta wordt gestreefd om binnen enkele weken met oplossingen te komen. De partijen willen tegemoet komen aan de eisen van Rusland voor maximale residuniveaus en controlesystematiek, stelt secretaris Leo Welschen. "We hebben veel huiswerk meegenomen. Er zijn meer opties om iets te bedenken waar de Russen tevreden mee zijn." Aan welke opties de partijen denken, wil de koepel niet zeggen. Wel is ook het Productschap en controlebureau KCB betrokken bij de overleggen. Welschen: "Juristen zijn ingeschakeld om mogelijke protocollen op papier te zetten."

Overleg met LNV

Dinsdag bezocht een zware delegatie van de handel en afzetorganisaties het overleg met LNV. "Dat geeft de ernst van de situatie goed weer." De mogelijke opties worden komende maandag al besproken in een speciaal opgerichte werkgroep.

De importstop gaat op 1 april in. Frugi Venta heeft geen signalen ontvangen dat handelspartijen voor die tijd extra partijen naar Rusland uitvoeren. "Dat is ook niet meer haalbaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.