Home

Achtergrond 230 x bekeken 6 reacties

Cono Kaas verlaagt voorschot met 35 cent

Cono Kaasmakers verlaagt de voorschotprijs over de maand maart met 35 cent tot € 25,75 per 100 kilo.

Dit is de prijs exclusief btw. Hiermee komt de gemiddelde melkprijs over de eerste drie maanden uit op een bedrag van € 27,06 per 100 kilo.

Afgaande op deze resultaten betaalt Cono tot nu toe de beste voorschotprijs over 2009 uit. Zou de prijs worden gecorrigeerd voor een zomerheffing van bijvoorbeeld € 2,30 – die Cono overigens niet heeft, maar FrieslandCampina wel – dan is Cono nog steeds de beste betaler. FrieslandCampina betaalt over maart een voorschot van € 22,16, DOC van € 22,52.

Verschil tussen deze bedrijven en Cono is ook nog dat Cono toeslagen betaalt voor weidegang en voor het Caring Dairy-programma. Maar in wezen kan daarvan worden gesteld dat deze programma’s standaard zijn voor het hele bedrijf. Het overgrote deel van alle leden-melkveehouders doet mee aan het weidegangprogramma (97 procent). Voor het Caring Dairy-programma (95 procent deelname) geldt hetzelfde. Hoewel niet officieel, behoren deze programma’s feitelijk tot het basispakket.

Cono slaagt er nog steeds in om redelijk goede prijzen te beuren voor de Beemsterkazen. Het bedrijf doet dit onder meer door de productie beperkt te houden. Het produceert momenteel iets meer melkpoeder en verkoopt ook melk op de spotmarkt om deze situatie zo te houden, vertelt directeur Eric Hulst.

Overigens is het voor de meeste bedrijven nu relatief gemakkelijk om de productie in de hand te houden, omdat de melkaanvoer van de eigen leden of leveranciers de laatste tijd stevig terugloopt. De dalen zetten blijkens gegevens van het Productschap Zuivel pas vanaf februari echt in. In maart zet de dalende tendens versterkt door. Dit is ook te merken aan de stijgende prijzen op de spotmarkt.

De verwachting is dat de melkproductie na 1 april niet direct weer steil omhoog gaat. Veel melkveehouders vinden de opbrengstprijzen voor de melk te laag, terwijl de kosten voor het krachtvoer weer stijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  j.kip

  kan cono ,doc niet overnemen de directie een op rot premie geven en dan komt het mischien nog wel goed.

 • no-profile-image

  eco

  Wat heb je aan een beter vetalende fabriek als CONO als je er geen melk kunt gaan leveren? Als ze DOC over gaan nemen, gaan ze die melk dan tot poeder verwerken en afzetten op de spotmarkt? Zoals je in het artikel kunt lezen hebben ze de productie van Beemsterkazen verlaagd om de prijs in de benen te houden.

 • no-profile-image

  gli

  Mensen,
  Zorg dat er een beetje schaarste komt op de (internationale) markt. Gevolg: de prijzen gaan ( vliegen) omhoog. |
  Gelukt dit? Natuurlijk niet!!!!
  Er zijn veel te veel producenten die onmiddellijk na het stijgen van de prijzen de productie ongebreideld gaan uitbreiden!!
  Gevolg: de tussenhandel (supermarkten) en de consument is de lachende derde: dalende, misschien zelfs sterk!!!! dalende producentenprijzen.
  Is daar wat aan te doen?
  Mondiaal: helemaal niets.
  Binnen Europa: een heel klein beetje.
  Binnen Nederland: een ietsjepietsje meer, maar nog steeds heel weinig!!!!!
  Jammer boeren die in het zweet des aanschijns hun brood moet verdienen: jullie hadden beter bankdirecteur kunnen worden!!! Dan had je zelf de keuze: bonus inleveren of houden en in ruste gaan leven van je zuur verdiende geld.

 • no-profile-image

  melk

  kaasbak???? frieslandcampina betaalt minder want zij hebben geen nabetaling meer f c dat is een bonussenbak doc heeft tenminste een reden om minder te betalen

 • no-profile-image

  RR

  GLI NEEM VAN MIJ AAN DAT ALS BOEREN DIREKTEUREN VAN BANKEN WAREN GEWORDEN DAN HADDEN WE NU GEEN CRISIS GEHAD!

 • no-profile-image

  Waardevolle

  Kunnen ze in Hoogeveen bij die merkloze kaasbak nog wat van leren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.