Home

Achtergrond 143 x bekeken

Conflict rond 'Polen-cao' duurt voort

De rechtbank in Arnhem heeft vandaag bepaald dat beslag op documenten en bestanden van de Internetvakbond gehandhaafd blijft.

De documenten kunnen aantonen of de Internetvakbond wel voldoende moeite heeft gedaan om (aspirant-)leden te raadplegen over een nieuwe cao voor uitzendkrachten uit het buitenland, ook wel de 'Polen-cao' genoemd.

Het beslag was eind februari gelegd door de Vereniging Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA). Deze werkgevers stonden op het punt om samen met de Internetvakbond als vertegenwoordiger van de werknemers in die branche een cao aan te melden bij de minister. De Internetvakbond trok zich toen terug.

Van andere werkgevers en bonden kwam er namelijk kritiek op de 'Polen-cao'. De overeenkomst leidt weliswaar tot betere huisvesting voor bijvoorbeeld seizoensarbeiders, maar zou er vooral voor zorgen dat Polen volgens een heuse cao goedkoper werken en zo Nederlandse uitzendkrachten van de markt drukken.

De Internetvakbond, die 7800 namen en adressen van potentiële nieuwe leden vanuit de VIA had gekregen, zou wegens de kritiek een (aspirant-)ledenraadpleging doen. Toen daarop nauwelijks reacties kwamen, zag de vakbond af van de cao. Volgens de VIA is de raadpleging nooit deugdelijk gedaan zoals afgesproken. De werkgevers willen een schadevergoeding van de vakbond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.