Home

Achtergrond 239 x bekeken 4 reacties

Computermodel voor agrarische vraagstukken

De Wageningen Universiteit heeft samen met dertig kennisinstellingen uit dertien landen in opdracht van de Europese Commissie een computermodel ontwikkeld waarmee antwoord kan worden gegeven op verschillende agrarische vraagstukken.

Met het programma kunnen vragen beantwoord worden zoals; Hoe pakken de onderhandelingen over het vrijmaken van de wereldhandel uit voor de Europese boer, voor zijn inkomen, voor het landschap en voor de consument? Welke invloed heeft de Europese nitraatrichtlijn op milieu, landerosie of het agrarische inkomen? Met het model moeten niet alleen de effecten van beleid worden vastgesteld maar ook alternatieven doorgerekend kunnen worden.

Aan de basis van het SEAMLESS-model staat een zeer omvangrijke database. Veel van die gegevens zijn afkomstig uit de praktijk van boerenbedrijven, zoals omzetten, inkomens, bedrijfsomvang en andere bedrijfskenmerken of bijvoorbeeld de gebruikte hoeveelheden kunstmest of pesticiden. Daarnaast kan worden teruggegrepen op politiek-bestuurlijke data, economische of andere maatschappelijke gegevens. Ook landschapskenmerken of gegevens over milieu en klimaat zijn daarin terug te vinden. Gegevens kunnen aan elkaar gekoppeld worden en berekeningen gemaakt op verschillende niveaus, voor de individuele boer tot heel Europa.

De gegevens zijn vooral bedoeld voor beleidsmakers, zoals de ministeries van landbouw van de verschillende EU-lidstaten, maar ook voor belangengroeperingen zoals LTO.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  fryske boer wat ik op een vriendelijke wijze heb willen zeggen is zolang siemjan er is als belangen behartiger is blijft er niets anders over als een kruimel droog brood. Of siemjan ook begrijpen zal dat hij moet opstappen zal door zijn iq en graai mentaliteit niet meevallen.

 • no-profile-image

  A.v.d.A

  Ik ben bang dat dit voor boeren niet goed uitpakt, als ze het tot in onze boekhouding kunnen doorberekenen. We worden nog meer speelbal van grote machtconcentraties.

 • no-profile-image

  Veehouder

  siemjan wanneer mogen wij eens beleg op ons brood?

 • no-profile-image

  fryske boer

  waarom siem - jan voor beleg moet zorgen snap ik niet ,hij is de slimste al niet dus om hem bijna godelijke gaven toe te dichten gaat mij te ver.

Of registreer je om te kunnen reageren.