Home

Achtergrond 300 x bekeken 2 reacties

Commissie tevreden over zuivelinterventie

De Europese Commissie is redelijk tevreden over het effect van haar marktregulerende maatregelen voor de zuivelsector. Dit concluderen deskundigen dichtbij het Beheerscomité Zuivel.

In het beheerscomité van gisteren heeft de Commissie geen wijzigingen meer aangebracht in haar marktbeheerregime. De boterinterventie raakte vandaag vol. De verwachting was vorige week dat de boterinterventie misschien al wel op de eerste dag van de openstelling zou vollopen. Dit is niet gebeurd. Vandaag echter kwamen de aanmeldingen enkele honderden tonnen boven het plafond van 30.000 ton uit. De verwachting is dat volgende week een tenderregeling wordt geopend als vervolg op de nu gesloten boterinterventie.

Ook de interventie van magere melkpoeder loopt vlot. Deze week werd 45.000 ton aangemeld. Volgende week loopt dit quotum naar verwachting op tot zo’n 70.000 of 80.000 ton. Als de aanmelding in dit tempo doorgaat, is de interventieregeling voor mager poeder ook binnen drie weken vol.

Reden waarom de Europese Commissie vooralsnog geen verdere marktmaatregelen neemt is niet alleen dat de export met restitutie vanuit de EU momenteel aardig begint te lopen. Vooral de export van vol poeder komt met een volume van rond de 50.000 ton goed op gang. Hier lijkt vooralsnog geen extra steuntje in de rug meer nodig. Ook speelt mee dat de poederprijzen op de internetveiling van Fonterra eerder deze week sterk omhoog gingen.

Daar stegen de prijzen met gemiddeld een zesde en werd vol poeder volgens opgave van Fonterra zelfs verkocht voor gemiddeld 1.722 euro. Dat is nauwelijks minder dan wat de notering van het Productschap Zuivel deze week deed. De verwachting in Brussel is dat de zuivelmarkt de komende tijd iets beter gaat draaien dan de voorbije maanden. Hiermee is niet gezegd dat de prijzen snel weer zullen herstellen, maar er is weer een bodem in de markt, zo wordt gemeend.

Het beheerscomité blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ryan

  zolang Brussel en Washington geen idee hebben wat ze doen, zullen boeren altijd aan het kortste eind trekken.
  Brussel zegt in 2015 de quota er af want dan kan de markt het prijzen beleid zelf wel aan en hoeven de politici zich er niet meer mee te bemoeien. Washington heeft altijd al gezegd dat de markt de prijs moet zetten, want politici moetne zich er niet mee bemoeien. wat blijkt??? beide overheden bemoeien zich weer met de prijs van melk omdat anders de boeren falliet gaan. het zou mooi zijn als de politci zich zelf eens in de spiegel gingen bekijken en de tong uitstaken om te zien of ze ook een geforkte tong hebben, en die hebben ze allemaal. het wordt hoog tijd dat de politiek zich eens druk maakt over een belijd dat boeren een inkomen geeft. en dat beschrijft wat een levens vatbaar bedrijf is voor de toekomst. het is onmogelijk om belijd te maken voor 50 jaar, maar het zal toch wel kunnen voor 15, op dit moment kunnen ze het niet eens voor een jaar.

 • no-profile-image

  gert

  de meeste boeren zijn niet tevreden over de melkprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.