Home

Achtergrond 126 x bekeken

College Barendrecht tegen CO2-opslag

Barendrecht vindt dat er onvoldoende basis is om door te gaan met een proef waarbij het broeikasgas CO2 ondergronds in een leeg gasveld wordt opgeslagen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft na adviezen van experts de nodige bezwaren tegen het proefproject. Dat heeft een woordvoerster van Barendrecht woensdag gemeld.

In Barendrecht wordt, evenals in Geleen, gewerkt aan proefprojecten voor de ondergrondse opslag van CO2 of kooldioxide. Shell wil de kooldioxide, die afkomstig is van industriële bedrijven in de Rotterdamse haven, opslaan in uitgeputte aardgasvelden. In Geleen gaat het om opslag onder diepe steenkoollagen, een project van GTI en DSM. In het buitenland wordt al kooldioxide onder de grond opgeslagen.

Milieuminister Jacqueline Cramer stelde eind vorig jaar 60 miljoen euro beschikbaar voor de proeven. De projecten passen in het klimaatbeleid van het kabinet om de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen. Het zogenoemd afvangen en opslaan van CO2 wordt als een tussenoplossing gezien op weg naar een ’schone’ energievoorziening.

Half februari bleek al dat de Barendrechtse bevolking fel gekant is tegen het proefproject. Ze vrezen de risico’s van het gas voor het geval het mis gaat. Ook zijn zij bang dat hun woningen minder geld waard worden.

Voor de gemeente is onduidelijk waarom juist Barendrecht de uitgelezen locatie is voor het proefproject, zo reageert het college woensdag op de milieu-effectrapportage die Shell onlangs indiende. Ook is onduidelijk welke gezondheidsrisico’s de bevolking loopt. Bovendien twijfelt het college of de techniek om CO2 op te slaan goed genoeg is.

De gemeenteraad neemt overigens pas in juni een beslissing of het voor of tegen het project is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.