Home

Achtergrond

Coalitieoverleg over recessie in beslissende fase

De coalitieonderhandelingen over de aanpak van de recessie zijn vandaag in een beslissende fase beland.

Premier Jan Peter Balkenende heeft een eindvoorstel gedaan aan de onderhandelaars van de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie en wil nu knopen doorhakken.

Maar volgens bronnen rond het overleg is nog niet iedereen bereid zich bij een compromis aan te sluiten en zijn er nog "serieuze bespreekpunten''. De partijen zijn elkaar dicht genaderd, maar de moeilijkste knopen hak je door in de eindfase, aldus een bron.

Op de tiende dag van de onderhandelingen werd niet gezamenlijk gesproken in het Catshuis zoals de afgelopen twee dagen, maar weer in het torentje van premier Balkenende. Hij ontving apart eerst de onderhandelaars van de ChristenUnie, vervolgens de PvdA-top en daarna de vertegenwoordigers van het CDA.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer sloot na afloop niet uit dat de besprekingen nog eens over het weekend heen getild worden. "Het is nog niet dat je zegt: we zijn helemaal aan de einddans toe. Maar het wordt wel gezelliger.'' ChristenUnie-vicepremier André Rouvoet had even daarvoor aangegeven dat de besprekingen in een beslissende fase zijn beland.

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie maakte een vergelijking met een bergetappe in het wielrennen. "We staan voor een col van de buitencategorie. Net als wielrenners daaroverheen komen, zullen wij daar ook overheen komen.'' De ChristenUnie had eerder aangegeven de eigen agenda te willen schoongeven om nu snel tot daden te komen.

Premier Balkenende is van plan woensdagavond naar Brussel te gaan, ter voorbereiding op een EU-top waar hij donderdag en vrijdag bij is. Als hij dat inderdaad doet en er woensdag geen coalitieoverleg meer is, wordt er rekening mee gehouden dat de regeringspartijen
vrijdagmiddag weer bijeenkomen. Zaterdag is er een CDA-congres.

Het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen blijft de vraag wanneer en hoe fors er bezuinigd moet worden. De PvdA wil niet dat een voorzichtige opleving van de economische groei in 2011 meteen teniet zou worden gedaan door bezuinigingen. CDA en ChristenUnie willen vanaf dat jaar wel ingrijpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.