Home

Achtergrond

Clinton: Bashir verantwoordelijk voor nieuwe doden

De Sudanese president Omar al-Bashir zal verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van alle mensen die in het Afrikaanse land sterven omdat hulporganisaties het land uitgezet zijn.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dinsdag gezegd. Ze kondigde ook aan een speciale gezant voor Darfur te zullen benoemen in de komende dagen.

Volgens Clinton zitten 1,4 miljoen mensen in Darfur in een benarde positie, nu de hulpverleners weg zijn. Bashir besloot de organisaties het land uit te zetten, nadat de rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag hadden besloten een arrestatiebevel hem uit te vaardigen.

Het hof wil Bashir berechten wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. In dat gebied woedt al jaren een burgeroorlog, die in 2003 escaleerde. Volgens de Verenigde Naties kwamen sindsdien mogelijk 300.000 mensen om het leven. Naar schatting 2,5 miljoen mensen moesten vluchten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.