Home

Achtergrond

Chrysler en GM zetten olieprijs onder druk

De afwijzing door het Witte Huis van de reddingsplannen die de autofabrikanten General Motors en Chrysler voor zichzelf hadden opgesteld, heeft de olieprijs maandag sterk onder druk gezet.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde op de termijnmarkt met bijna 6 procent tot 49,30 dollar. Beleggers vrezen de gevolgen van een eventueel faillissement van de autoproducenten voor de Amerikaanse economie. Een diepere recessie in de Verenigde Staten betekent naar verwachting een veel minder grote vraag naar olie.

De olieprijs kwam maandag voor het eerst sinds 19 maart onder de 50 dollar uit. Gestimuleerd door het voorzichtige herstel van de internationale effectenbeurzen en de productiebeperkingen van de OPEC-landen steeg de olieprijs in de eerste drie maanden van dit jaar met 17 procent ten opzichte van het einde van vorig jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.