Home

Achtergrond 170 x bekeken

Chimpansees verbeteren hun gebruiksvoorwerpen

Chimpansees gebruiken niet alleen voorwerpen, maar ze maken deze ook efficiënter.

Zo rafelen de apen de uiteinden van stokken, zodat ze meer termieten tegelijk uit een hoop kunnen halen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers, dat woensdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.

Onderzoekers uit Duitsland, Groot-Brittannië en de Democratische Republiek Congo bekeken een groep chimpansees in Congo. Daar bleek dat 80 procent van de stokken die de apen gebruiken, aangepast waren. In het oosten van Afrika wordt die techniek niet toegepast wat erop duidt dat de chimpansees het gedrag aanleren.

De wetenschappers voerden ook een test uit om te zien of de verbeterde stok inderdaad meer termieten opleverde. Met een stok met een gerafeld uiteinde werden per keer gemiddeld bijna vijf termieten gevangen. Een 'ouderwetse' stok haalde slechts 0,3 mieren naar boven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.