Home

Achtergrond

CPB: diepe recessie

Nederland verkeert in een diepe recessie, meldt het Centraal Planbureau (CPB) in het vandaag gepresenteerde Centraal Economisch Plan.

De belangrijkste cijfers in de nieuwste prognose wijken niet af van de vooruitzichten die het CPB vorige maand bekendmaakte.
De economische krimp zal dit jaar 3,5 procent bedragen en volgend jaar 0,25 procent. De overheid kampt volgend jaar met een tekort van 5,6 procent, aldus het CPB.

Volgens de onderzoekers van het planbureau mag de huidige crisis niet vergeleken worden met de recessie in de eerste helft van de jaren tachtig. In die periode waren de lonen te hoog, winsten te laag, de inflatie onbeheersbaar en had de overheid haar financiën niet op orde. Dat is nu anders en dus moet ook de beleidsreactie anders zijn dan toen, aldus het CPB.

De onderzoekers hebben berekend dat de economische krimp dit jaar de grootste zal zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze waarschuwen verder dat het onduidelijk is of het dieptepunt van de wereldwijde financiële crisis al achter ons ligt. "Gedwongen verkopen, domino-effecten en nieuwe reddingsoperaties blijven een reële mogelijkheid'', aldus het CPB.

Het planbureau stelt ook dat de gevolgen van de kredietcrisis verder kunnen reiken dan de recessie waarin de Nederlandse economie momenteel verkeert. De rekenmeesters sluiten niet uit dat de productie in Nederland ,,blijvend op een lager pad komt te liggen''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.