Home

Achtergrond 308 x bekeken 25 reacties

CDA en VVD willen superheffing opschorten

CDA- en VVD-Europarlementsleden willen dat de Europese Commissie met terugwerkende kracht een streep zet door de superheffing op te hoge melkproductie.

De opschorting moet de geldnood van Nederlandse melkveehouders verzachten. De boeren krijgen momenteel minder dan de helft per liter melk dan een jaar geleden. De superheffing voor te veel geproduceerde melk treft boeren dan hard in de portemonnee. Sommige boeren laten de melk in gierputten weglopen om de superheffing te vermijden.

"De situatie is dramatisch'', stelt Jan Mulder (VVD), die schriftelijke vragen heeft gesteld aan de Europese Commissie. "En het is onredelijk. Alleen Nederland en drie andere EU-landen produceren te veel melk en betalen superheffing. Gemiddeld produceert de EU juist minder dan het quotum.''

CDA'ster Esther de Lange deelt de mening van Mulder. Ze wil ook dat boeren bepaalde betalingen eerder ontvangen. Ze gaat EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) hierover de tand voelen bij overleg eind maart.

Ministers van Landbouw van de EU-landen bespreken de lage melkprijs maandag bij beraad in Brussel. Sommigen willen het systeem van de melkquota aanscherpen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Het is natuurlijk belachelijk dat er nog steeds superheffing moet worden betaald als het Europees Quotum niet vol komt.
  Ik vind het een goede zaak dat CDA en VVD zich hard maken voor deze zaak maar weet uit ervaring dat gedurende een lopend superheffingsjaar geen regels veranderd worden.
  Dat zou oo wat moois zijn toch?
  Het elkaar hier afzeiken over deze lobby op dit forum vind ik een beetje kinderachtig!!!!!!!!!.

 • no-profile-image

  lbroek@hetnet.nl

  Als je dan toch wat wilt doen ,dan is het beter om de verevening voor iedereen op 2% te zetten
  De forse overschrijders moeten dan nog betalen en de waarde quotum is dan maandag nog niet nul

 • no-profile-image

  klaas

  eerlijkheid duurt het langs. afspraak is afspraak. de grootste boeren melken doorgaans het meeste over hun quotum heen. zijn ze nou ook al niet meer eerlijk??? moet de kleine boer ook al verdwijnen en naar de bijstand???

 • no-profile-image

  melk

  Wat krijgen degene dan die het niet vol krijgen......of is dat nu in een keer niemand meer stel dan de kwartjee regeling weer in en als er te weinig onderschrijders zijn leg daar dan geld bij

 • no-profile-image

  boer

  waarom wordt de superheffing niet gewoon ieder jaar 3 cent verlaagt. dat is toch de makkelijkste manier om het quotum af te schaffen richting 2015

 • no-profile-image

  boerin

  Verdeel het totaal bedrag van de superheffing onder alle leveranciers ( verrekening via de zuivelfabrieken).

  Dan profiteren ook de boeren mee die nu duur qotum hebben geleasd of bij hebben gekocht 9 met duur Rabogeld).

 • no-profile-image

  fred

  Komen er soms weer verkiezingen aan. Gaat nu ook de politiek slecht management in de melkveehouderij al belonen. Afspraak is afspraak. Ga nu niet de ondernemers die vroegtijdig hebben bijgestuurd middels bedrijfsvoering of aankoop quotum bestraffen ten koste van een klein aantal gokkers. indien dit gebeurd zal Wilders nog meer zegevieren.

 • no-profile-image

  louis oudshoorn

  supperhefing opschorten is niet eerlijk voor boeren die optijd zijn gaan sturen ik ging in november ook 70000kg er over heen en heb 45000kg gekocht en heb een aantal koeen verkocht kom nu goed uit.

 • no-profile-image

  wim

  Heb gerekent en quotum gekocht en kom precies goed uit aan einde quotumjaar, vindt het raar dat de //maar raakmelkers// nu door de cda en vvd vrijgesteld zouden moeten worden van superheffing. Dan word //dom doormelken// dus beloont? Vind dit niet fair!!

 • no-profile-image

  arjan

  Wat een onzinnige actie van vvd en cda. Op 23 maart zo'n discussie nog voeren terwijl het einde van het quotumjaar 31 maart is. Vanuit vvd en cda puur stemmingmakerij/propaganda zij weten heus ook wel dat ze dit niet meer op zo'n korte termijn gewijzigd krijgen. Bovendien wie heeft hier nu nog iets aan !!!! Alleen diegene die speculeren met quotum of diegene die er maar op raak melkt zonder te rekenen. Dus quotumoverschrijders ik zou zeggen: "Reken er maar niet op"

 • no-profile-image

  fryske boer

  iedereen wist toch hoeveel hij mocht melken.wie zich netjes inhield of nog duur quota gekocht of geleast heeft word dan de verliezer dan wil ik ook even weten of dit komend jaar weer gebeurt gooi ik vandaag quotum nog op internet te koop.

 • no-profile-image

  gert

  Wat een vreemde reactie ,iedere euro die we binnen de sector kunnen houden is er een. Het zal waarschijnlijk faillisementen voorkomen . Opschorten die superheffing

 • no-profile-image

  lbroek@hetnet.nl

  kan wel belachelijk zijn maar we hebben 25 jaar superheffing en Italie heeft ook nog nooit betaald (dat is toch ook een europees land )

 • no-profile-image

  Pro Boer Frans

  Idd, boer Frans. Het is een schande dat wij elkaar niets meer gunnen. Wees blij voor een ander en zorg dat je er dan het volgende jaar er gebruik van kan maken.

 • no-profile-image

  verbaast

  belachelijk voorstel na 25 jaar quotum moet iedereen daar wel eens een keer mee om kunnen gaan. ik vind het hard om te zeggen maar op deze manier zou je prutsers helpen . schaf dan direkt hele quotum af,zachte landing is toch al crash.

 • no-profile-image

  Kijk, nu weten we gelijk waar die idioten zitten die kennelijk voor belachelijk hoge prijzen mq hebben gekocht danwel geleast. En nu hebben ook jullie weer wat kinnesinne op diegenen die niet zulke idiote zaken doen? jongens?

 • no-profile-image

  a. p. h.s

  graag reactie van schenk of l.t.o

 • no-profile-image

  A.G.

  Fischler-Boel zei gisteren nog:'' de qoutumverruiming gaat er niet vanaf, AFSRPAAK IS AFSPRAAK". En nu ineens wil men zelfs de superheffing niet meer laten betalen! Dan breekt me de klomp! AFSPRAAK IS DAN INEENS GEEN AFSPRAAK????? Hoe moet je met zo'n zwalkend beleid ondernemen? Dat is gewoon Russische roulette

 • no-profile-image

  vos

  De rekening wordt altijd opgeschort tot na 1 april.

 • no-profile-image

  Wat wordt hier toch een simpele kletspraat verkocht. Hopelijk zijn het geen veehouders die hier reageren

 • no-profile-image

  Coen

  Het zal een schandalige actie zijn als dit idee werkelijkheid wordt. Dan wordt degene beloont die bewust over het melkquotum heen melkt. Terwijl mede de overschrijders het vraag-en aanbodverhaal uit balans brengen. En zij ook al de melkprijs helpen te verzieken. Legio melkveehouders hebben duur quotum gekocht, of hebben quotum geleasd voor de hoofdprijs. Zij worden op deze manier hard gestraft. Een uiterst oneerlijke zaak.

 • no-profile-image

  marcel

  dit besluit zou absoluut niet oneerlijk zijn. iedereen heeft zijn beslissing gemaakt en er voor gekozen om te duur te leasen/kopen of superheffing te betalen, dat is ondernemen. zo'n besluit nemen voor 15 februari zou oneerlijk zij geweest, de kaarten zijn nu toch al geschudt.

 • no-profile-image

  A.G.

  Dit zou een afstraffing betekenen voor mensen die bijgestuurd hebben door quotum te kopen/ leasen!!! Men kan dit soort afspraken niet zo maar veranderen. Dat zou hetzelfde zijn als ''iedereen die door rood is gereden alsnog zijn boete kwijt schelden!!! Te zot voor woorden!

 • no-profile-image

  Frans

  Heb quotum geleasd en koeien verkocht om goed uit te komen op 1 april. Even goed vind ik dat de superheffing er vandaag nog af mag. Het is te zot voor woorden dat wij geld betalen voor een overproductie die er in europa NIET is! Er ik gun het mijn buurman wel als hij een mazzeltje heeft, als ik zo de reactie's lees onder dit artikel, geeft dat pijnlijk weer hoeveel de nederlandse melkveehouders elkaar gunnen......

 • no-profile-image

  wim

  EErst raakmelken en veel melkgeld beuren en dan aan einde van quotumjaar zeuren over superheffing betalen, mooi simpele redenering is dat!! Iedere boer kent de spelregels omtrent het melken en teveel melken.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.