Home

Achtergrond

CBL haalt fors uit naar Voedsel en Waren Autoriteit

De Voedsel en Waren Autoriteit is vandaag bij het afscheid van inspecteur-generaal André Kleinmeulman onder vuur genomen door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en professor Bob Hoogenboom van Nijenrode Universiteit.

Hoogenboom zegt dat de cultuur van toezicht en controle in Nederland wordt ingepakt door het bedrijfsleven. "De rol van het bedrijfsleven, de lobby, de media en de advocaten is zo ver doorgeslagen, dat het toezicht een verlengstuk is geworden van de onderliggende economische belangen", zegt Hoogenboom.

CBL-directeur consumentenzaken en kwaliteit Marc Jansen zei dat het bij de VWA schort aan een goede communicatie en dat de organisatie te veel onder druk ligt van de politiek. Volgens Jansen is sprake van "het misbruiken van de VWA voor politieke doelen." Hij vindt het niet goed dat de VWA de kosten van het toezicht bij het bedrijfsleven legt. "Dat de overheid zich laat betalen voor wettelijke taken – dat moet je niet willen."

Kleinmeulman erkent dat de politiek een fors effect heeft op de organisatie. Hij is het oneens met de kritiek op de openbaarmaking van controlegegevens. "Dat is in het belang van het bedrijfsleven. Met die gegevens kunnen de goeden zich onderscheiden van de kwaden."

Of registreer je om te kunnen reageren.