Home

Achtergrond 169 x bekeken

Brussels investeringplan steeds meer onder vuur

Een plan van de Europese Commissie om 5 miljard euro te investeren in projecten voor energie en internet komt steeds meer onder vuur te liggen.

Eerst konden de de EU-lidstaten het al niet eens worden over de financiering en de keuze van de projecten, maar nu staat ook het totaalbedrag ter discussie.

Een aantal lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, wil het commissievoorstel danig uitkleden, zodat er nog maar zo'n 3 miljard euro uitgegeven zou worden. Alleen projecten die op korte termijn kunnen bijdragen aan het stimuleren van de economie, zouden in aanmerking moeten komen. Dat betekent dat een flink aantal projecten moet sneuvelen.

"De lijst van de commissie is erop gebaseerd dat alle lidstaten moeten meedelen uit de pot'', aldus een Brusselse bron. "Maar als je snel iets wilt doen, moet je alleen de rijpe projecten selecteren.''

Het probleem bij het inkorten van de lijst is dat geen van de lidstaten zin heeft om af te zien van zijn eigen aanspraken op het geld. Bovendien zal de Europese Commissie zich naar verwachting met hand en tand verzetten tegen wat zij ziet als het uitkleden van haar initiatief. Commissievoorzitter José Manuel Barroso hecht grote waarde aan zijn plan.

Overigens dreigt bij het uitdunnen van de commissielijst ook een Nederlands project af te vallen. Het gaat om een ondergrondse CO2-opslag bij Barendrecht. Dat idee is al omstreden omdat de gemeente er weinig voor voelt.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen maandag proberen de impasse over het commissievoorstel te doorbreken, maar de kans dat dat lukt wordt niet groot geacht. "Het zal heel lastig worden'', aldus een ingewijde. Behalve over de keuze van de projecten ruziën de lidstaten ook nog steeds over de vraag waar het geld vandaan moet komen. Een suggestie van de commissie om meevallers op de EU-begroting van vorig jaar aan te spreken, is eerder al afgewezen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.