Home

Achtergrond 173 x bekeken 1 reactie

Brussel voorziet stagnatie landbouwinkomens EU-15

De landbouwinkomens in de EU laten tot 2015 een groei zien van 7,5 procent ten opzichte van 2007, dat te boek staat als goed landbouwjaar. Deze groei komt echter geheel voor rekening van de Oost-Europese lidstaten.

Dat blijkt uit prognoses tot 2015, die de Europese Commissie gisteren heeft gepubliceerd. De landbouwinkomens in de Oost-Europese landen zijn in 2015 bijna 50 procent hoger dan in 2007, vooral door hogere subsidies. De inkomens van boeren in de ’oude’ vijftien lidstaten blijven in de periode 2008-2015 op een betrekkelijk stabiel niveau, over het algemeen licht onder die in het basisjaar 2007.

Op korte termijn zucht de agrosector, net als andere sectoren, onder de economische crisis, maar op de middellange termijn zal de economie zich weer herstellen, verwacht de Commissie. Er zijn ook prognoses gemaakt voor verschillende landbouwproducten. Voor granen verwacht de Commissie wat hogere prijzen dan de afgelopen tien jaar, maar ook meer prijsschommelingen. De markt voor oliehoudende zaden profiteert van een toenemende vraag naar biodiesel.

Het perspectief voor varkens- en kippenvlees is redelijk. De productie van rund- en schapenvlees zal verder dalen. De melkproductie zal tot 2015 licht stijgen, maar onder het EU-quotum blijven; de afschaffing van de quota heeft dus geen groot effect op de productie en de prijs, aldus de Commissie. De ramingen zijn met veel mitsen en maren omgeven. Zo is geen rekening gehouden met de uitkomsten van het lopende wereldhandelsoverleg.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    op middellange termijn wordt alles beter,met veel mitsen en maren,met zo,n onderzoek willen ze de boeren blij maken,wat een onderzoek

Of registreer je om te kunnen reageren.