Home

Achtergrond

Brussel noemt suikerhervorming een succes

De hervorming van de Europese suikersector, ingezet in 2006, is geslaagd; inmiddels is 5,8 miljoen van de beoogde 6 miljoen ton suikerquotum ingeleverd.

Dat meldt de Europese Commissie. De Europese landbouwministers besloten in februari 2006 tot de hervorming, om de suikersector concurrerender en duurzamer te maken; de teelt zou zich moeten concentreren in die gebieden waar het efficiëntst geproduceerd kan worden.

Inmiddels is de suikerproductie beperkt tot 18 lidstaten; vóór de hervorming waren dat er 23. Nederland leverde aan quotum 126.547 ton suiker en 14.562,6 ton isoglucose in. Met ruim 800.000 ton suikerquotum is Nederland, na Frankrijk, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk, de vijfde suikerproducent in de EU.

Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel heeft daarnaast bekend gemaakt dat zij geen noodzaak ziet voor een preventieve onttrekking van suiker voor productiejaar 2009-2010. Ze baseert zich op eerste, voorlopige ramingen. In oktober zal zij de situatie op de suikermarkt opnieuw bekijken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.