Home

Achtergrond

Britten voeren meer vlees uit

De Britse vleessector heeft vorig jaar 81.000 ton rundvlees uitgevoerd, 36 procent meer dan in 2007.

De export van lamsvlees nam met een kwart toe tot 86.000 ton. Al eerder werd bekend dat de uitvoer van varkensvlees met 20 procent is gegroeid naar 118.000 ton. Volgens Eblex, het schap voor rund- en lamsvlees, is de toename te danken aan gunstige wisselkoersen en 'voortdurende investeringen'.

Directeur Richard Lowe: ''De zwakke koers van het pond tegenover de euro is de belangrijkste drijvende kracht. Dat heeft ons een positieve basis geboden. Er is echter nog veel werk te doen om de kansen op de lange termijn voluit te exploiteren.'' De groei heeft echter ook te maken met het feit dat de export in 2007 enkele maanden onmogelijk was wegens de MKZ-uitbraak in de zomer van dat jaar. De vraag naar Brits rundvlees nam toe bij alle vier belangrijke klanten Nederland, Ierland, Belgie en Italie. De uitvoer van rundvlees naar Nederland nam met 31 procent toe van 19.723 naar 25.921 ton. Nederland nam daarnaast ook 1.139 ton lamsvlees af, een toename van 44 procent die echter volgens Eblex wel vertekend is door de lage totale hoeveelheid.

Wat lamsvlees betreft nam de totale Britse uitvoer in waarde gezien met 46 procent toe. Dat betekent dat vooral de vraag naar duurdere stukken lamsvlees blijft groeien. Frankrijk blijft hier met 60.000 ton veruit de grootste afnemer van de Britten, ondanks het feit dat de consumptie van lamsvlees in Frankrijk juist met zes procent daalde. Ook kleinere afnemers kochten echter meer Brits lamsvlees dan in het voorafgaande jaar, aldus Eblex.

Of registreer je om te kunnen reageren.