Home

Achtergrond 22 reacties

Britse winkels boos over inkomen boer

Het British Retail Consortium (BRC), de organisatie voor de detailhandel, beschuldigt veehouders en vooral varkensfokkers impliciet van een buitensporig grote groei van hun inkomsten.

"Het lijkt er sterk op dat de boeren op dit moment de winstmarges opstrijken en dat de kosten daarvan op de schouders van de supermarkten terecht komen", aldus het BRC.

Het BRC schrijft dat in een toelichting op de inflatiecijfers. Daaruit blijkt dat de jaarlijkse inflatie van verse voedingswaren vorige maand op 10,2 procent lag, vergeleken bij 8,4 procent in januari. "Een groot deel van deze toename kan worden toegeschreven aan de hogere fokkersprijzen voor vers vlees. Afgelopen jaar zijn de prijzen van varkens met 75 procent gestegen, die van schapen met 38 procent en van rundvee met 19 procent," berekent de organisatie.

Boereninkomen

Het BRC haalt een rapport aan van het plattelandsministerie Defra, waaruit blijkt dat het gemiddelde boereninkomen vorig jaar met 36,3 procent is toegenomen. Bij gespecialiseerde varkensbedrijven zal het gemiddelde inkomen zelfs 997 procent hoger uitkomen.

Volgens de Britse winkeliers komt dat vooral doordat de uitvoer van Brits vlees interessanter is geworden door de gedaalde koers van het pond. "Dat versterkt de concurrentiekracht van de Britse agrarische sector. Nu de vraag voor de export toeneemt, wordt de aanvoer voor de binnenlandse markt kleiner. Dat drijft de prijzen voor vers vlees op voor winkeliers die hun producten uit eigen land halen."

De National Pig Association wijst de beschuldigingen echter van de hand. "e toename met 997 procent laat alleen maar zien dat varkenshouders een beetje beginnen te herstellen van de verliezen in het vorige jaar. Toen verdienden ze gemiddeld 7.300 euro, nu komt dat volgens de cijfers van Defra op bijna 80.000 euro uit."

Maar een varkensbedrijf met 400 zeugen maakt dan nog verlies, omdat je zeker 140.000 euro nodig hebt om de benodigde investeringen
te kunnen financieren, aldus de organisatie van varkenshouders.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Men maakt te pas en te onpas de keuze in de media.
  Als boereninkomens dalen bediend men zich van absolute getallen, maar als boereninkomens stijgen, spreekt men over percentages. Reken wonder heeft dit goed gezien. Pure stemmingmakerij.

 • no-profile-image

  arend

  als het eten te duur wordt,laat de mensen dan gras vreten uit eigen tuin dat is gratis...

 • no-profile-image

  ik

  beste Engelanders als je in 10 jaar tijd je eigen boeren varkensvlees producentie voor 70% hebt weten intekrimpen kapot temaken met allerlij regels en rot wetten en slechte prijzen klaag dan niet als je nog een keer iets meer moet betalen voor die enkele producent die nog leeft eigenschult dikke bult Dit is de prijs die je betaalt als je bij de verkeerde suppermarkt winkelt en of op de verkeerde politicus stemt domme Nederlands opgelet anders wacht jullie het zelfde lot

 • no-profile-image

  reken

  1000% van 0 blijft 0!!!

 • no-profile-image

  gert

  zo blijft er zeker geen geld over voor 3 vakanties en een plasma TV of een nieuwe auto

 • no-profile-image

  freek

  beste mensen dit is de engelse tak van de dieren vrienden, lekker stoken om de hele bevolking tegen de boeren te zetten. als dit soort praktijken naar nl over waaien hebben we een groot probleem

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Eerst de landbouw kapot maken en daarna huilen dat de prijzen te hoog worden

 • no-profile-image

  fryske boer

  als dit jaar verloopt als de eerste 3 maanden hoop ik als melkveehouder volgend jaar wel op een inkomensstyging van een paar duizend procent.

 • no-profile-image

  peeters

  haha wat een topper! dat ze dit durven te zeggen. Wanner hebben de boeren voor het laatst een goede boterham verdient?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Voorspelling: Volgend jaar klaagt de woordvoerder (buikspreekpop) van het centraal bureau levensmiddelen Marc Jansen (ex LTO) ook steen een been over de hoge voedselprijzen.. Onze tijd komt wel weer, jammer dat ze zo met ons om gaan

 • no-profile-image

  jolanda

  beste mensen.
  mag ik jullie een advies geven.
  jullie moeten nog veel meer al jullie eigen gegevens doorgeven aan het cbs en dergelijke organisatie, dan kanne er nog veel meer cijfers boven water komen. 997% verbetering kan er bij mij niet in. zo iemand is toch na een half jaar al failliet.

 • no-profile-image

  de waarheid

  ja nog meer onzincijfers publiseren
  neem nouw VOERWINST nog steeds positief in 2008
  met dank aan de voer industie
  banken
  en verderevoorlichting
  ieder varkenshouder weet wel beter voor ieder winst in de aanverwante sectoren maar voerwinst in geen boerwinst laten we stoppen met deze onzin te publiciteren geeft alleen extra bederf van onze hart nodig marge die gene die de cijfers publisiteren zitten allen op 10 % redement geinvensteert vermogen varkenshouder op -8% gemiddelt. wil geen pesiemisme uitdragen maar laat we wel normaal de fijten onder ogen zien.

 • no-profile-image

  tine

  Die percentages werken inderdaad misleidend evenals het noemen van het inkomen. Heel vaak wordt door anderen gedacht dat dat pure winstcijfers zijn en wekt dat jaloezie op. Dat er van de vaak zeer wisselende inkomens (zeker bij varkenbedrijven) ook nog allerlei kosten afgaan en je in feite soms minder leefgeld overhoudt dan modaal, weten veel mensen niet. Er zou misschien eens vaker geschreven moeten worden over de uren die je werkt en het bedrag dat overblijft om van te leven. De mensen zien grote gebouwen, dus ben je rijk. Zelfs familie gelooft je vaak niet en vinden dat je niet moet klagen. (Tja, als een boer niet klaagt....) Zelf zijn we 2 jaar geleden (mijn man met pijn in het hart en na 2 jaar nadenken en advies inwinnen) gestopt met ons gemengd bedrijf. Gelukkig hadden wij die mogelijkheid. Geen opvolger, veel achterstallig onderhoud, enkele jaren achtereen ingeteerd op vermogen en de 50 gepasseerd. Het leven is er wel rustiger op geworden.

 • no-profile-image

  A.G.

  Goede reactie van melkveehouder (10 mrt)! Ik denk dat de sectorbonden dit gezamelijk moeten doen. Dan staan ze sterk én laten ze zien dat LTO wéér niet voor ons op komt! Net als bij Natura 2000 en de EHS. Het is inmiddels overal bekend dat LTO dikke maatjes is met LNV. Dat uit zich in het aanleveren projecten, doorsluizen EU- subsidies enz. van LNV aan LTO!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat er een telling plaatsvindt is niet het probleem, wel dat dit voor het groeiseizoen gebeurt. Een simpele oplossing is de telling in December van hetzelfde jaar te laten plaatsvinden, of nog beter een jaar later. Dit heeft alleen voordelen 1. geen fouten in de areaalopgave 2. de handel kan niet meer anticiperen 3. organisaties kunnen contributie op juiste feiten bepalen.
  Ik heb navraag gedaan waarom de meitelling überhaupt nog bestaat. Het anwoord was dat de gegevens nodig zouden zijn voor de statistieken.
  Nou dan, lijkt me geen enkel probleem deze koe bij de horens te pakken en de handel buiten spel te zetten met een kleine aanpassing. De dierhouderij, maar met name de akker- en tuinbouw worden zwaar benadeeld door de huidig verplichte meitelling. Zoals al gezegd, het lijkt me een geknipte zaak voor de NVA, NVV of NMV. Nog mooier en effectiever is als al deze partijen het onafhankelijk van elkaar zouden doen.
  Met name bestuursleden die altijd schieten op LTO hebben een mooie kans zich te profileren. Er valt niets te verliezen. Succes ermee.

 • no-profile-image

  boer

  DE belangrijkste reden waarom lto de meitelling nog "steunt" is dat hierop hun enorme contributiebedragen worden gebaseert.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Jolanda. Je hebt volkomen gelijk met het doorleveren van gegevens. Jammer genoeg worden boeren verplicht de meitelling in te vullen op straffe van een boete. De verfoeide meitelling was ooit bedoeld om inzicht te krijgen of voldoende voedsel werd geproduceerd.
  Nu wordt de meitelling misbruikt door de handel om inzicht te krijgen in het volume zodat prijsafstemming in een zeer vroeg stadium kan plaatsvinden. De scheefgroei in de ketens is het levend bewijs.
  LTO had dit allang bij de Nma of Neelie Kroes aan de kaak moeten stellen, maar doet dit niet om de overheid niet op de teentjes te trappen. En als boer kun je dit niet succesvol aan de kaak stellen omdat de Nma je dan tackelt met het argument "dat een individuele boer geen objectief bepaalbaar onderscheidend belang heeft ten opzichte van andere boeren". Je wordt als individu niet-ontvankelijk verklaart als je dit als boer aankaart. LTO weet dit ook, maar houdt desondanks de kaken stijf op elkaar.
  Hoezo belangenbehartiging? Lijkt me een mooi opstapje voor de vakbonden als belangenbehartigers om zich te onderscheiden. Zij moeten wél ontvankelijk verklaard worden bij de Nma.
  Welke vakbond durft?

 • no-profile-image

  dirk

  Heet dit geen marktwerking?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Britse winkels hebben met het geld domme dingen gedaan en geven daarvan de boeren de schuld. Hoezo kredietcrisis?

 • no-profile-image

  paul

  tja, boeren zouden eens een keer wat verdienen, dat kan natuurlijk niet. :(

 • no-profile-image

  gert

  voedsel moet bijna gratis zijn ,dan is er meer geld voor leuke dingen

 • no-profile-image

  Na ik kom ikke

  Zou het zo slecht gaan met de Britse retailbedrijven? Gaan ze failliet en wijzen op het gigantische inkomen dat over 2 jaren gemiddeld 43.000 euro heeft bedragen. Dat zijn inkomens waar de boer 7 dagen in de week voor werkt als directeur van een kapitaal intensief bedrijf.
  Ben benieuwd of de topmanagers van deze retailbedrijven uit hun bed komen als ze te horen krijgen dat ze vanaf nu met een bruto inkomen moeten leven van 43.000 euro. En daar 7 dagen in de week voor moeten werken, en ook in verliesjaren moet leren leven van het verlies.
  De Britse retailbedrijven maken misbruik van hun macht. Ze gaan nu ook al de consument met goedkope argumenten bewerken om hun winsten op een nog hoger plan te krijgen?
  Maar ja, je kan van vele topmanagers niet anders verwachten. Zij zijn met het vervoegen van werkwoorden nooit verder gekomen dan de ik-vorm. En in het egoïstische kapitalisme en in een dictatuur krijgen dit soort mensen de kans.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.