Home

Achtergrond

Britse pond zakt opnieuw naar laag niveau

Hoewel de wisselkoersen deze week eens redelijk stabiel bleven, is er toch weer slecht nieuws voor producenten en exporteurs die aan Engeland leveren.

De centrale bank is aldaar begonnen met het aankopen van staatsobligaties. De aandelenbeurs van Londen, de FTSE, heeft nog altijd grote verliezen geleden.

Het Britse pond daalde in een week tijd 4,5 procent, waardoor een euro nu 0,93 pond waard is. Dit is het laagste niveau sinds eind januari. De Amerikaanse dollar daalde met een kleine 2 procent naar een koers van 1,27 dollar voor een euro.

Voor de aankoop van agrarische grondstoffen is dit voordelig, hoewel de prijzen hiervan de afgelopen week door mindere oogstverwachtingen vaak iets zijn opgelopen. Dit geldt niet voor de prijzen voor energie. De olieprijs, traditioneel berekend in dollars, daalde met 10 procent. Het is wel een teken dat de algemene consumptie door economische teruggang nog altijd op een laag pitje staat.

De Europese Centrale Bank (ECB) blonk de afgelopen week uit in onduidelijkheid over de te volgen koers. ECB-lid Lorenzo Bini Smaghi liet eerst weten dat de bank gerust de rente laat zakken tot 0 procent, zoals de VS en Japan hebben gedaan. Maar later liet zijn Duitse collega Axel Weber weten dat dit niet kan.

Voorzitter Jean-Claude Trichet verklaarde licht aan het einde van de tunnel te zien. Via de deposito-rente (nu 0,5 procent) die klanten van de ECB ontvangen stimuleert hij volgens Fortis Bank indirect een lagere rente bij banken.

De Euribor-rente, die banken elkaar berekenen, is vaak de basis van een lening. Die rente is deze week bijna 6 procent gedaald tot 1,65 procent. De hypotheekrente die klanten wordt berekend verschilt, maar kan tussen de 2 en 2,5 procent liggen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.