Home

Achtergrond 322 x bekeken

Boomstammen vervangen de wipkip

Een schoolplein met zand in plaats van stoeptegels en opgestapelde boomstammen in plaats van een wipkip.

Steeds vaker vervangen gemeenten simpele speelterreinen voor een natuurspeelplaats, merkt landschapsarchitect Jeroen Heij van het Amersfoortse bureau Haver Droeze. De gemeente Amersfoort wil dit jaar 'de natuur dichterbij het kind brengen' en biedt daarom subsidie aan scholen in de stad om schoolpleinen om te toveren in modderige natuurgebiedjes. De Amersfoortse school De Kubus won met haar ideeën voor meer natuur op het schoolplein donderdag een prijs van 20.000 euro, waarmee het plein mag worden ingericht.

"Kinderen komen steeds minder in aanraking met natuur. Juist een schoolplein biedt de mogelijkheid tot natuurlijk spelen'', aldus een woordvoerder van de gemeente. Natuurlijk spelen betekent een plein van zand, water, bosjes en takken. Een schommel is niet te bekennen.

"Nu zie je de natuurspeelplaatsen weer overal. In de jaren zeventig heette het nog ruig speelterrein en zag je het ook veel. Spelen in de natuur is een trend die af en toe weer de kop opduikt'', stelt Heij. Schoolkinderen bepalen zelf wat ze op de speelplaatsen willen en de architect vertaalt het naar een echte speeltuin. Heij ontwierp de in aanbouw zijnde tuin in de Amersfoortse wijk Schothorst.

"We hebben palen neergezet en leggen wilgentenen neer zodat ze zelf hutten kunnen bouwen. Een junglebrug met een uitkijkpunt komt in het midden om andere kinderen te bespieden. En misschien komen ze onderweg wel een vogeltje tegen of een insect, daar gaat het ons ook om.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.