Home

Achtergrond 309 x bekeken

Boerenhulpje uit de ruimte

Door satellieten in de ruimte kunnen boeren heel precies op het land werken. Bemesten en spuiten doet de boer met een gps-ontvanger. Een wat? Lees maar.

Gps staat in het Engels voor: global positioning system. Dit betekent in het Nederlands: wereldwijd plaatsbepalingsysteem. Pfff, lang woord. De boer installeert op de trekker een gps-ontvanger. Dit apparaat lijkt op een navigatiesysteem dat in auto’s wordt gebruikt om de route te bepalen. De gps-ontvanger krijgt signalen van drie of vier satellieten uit de ruimte en van de zender op de grond. Zo wordt de plaats van de trekker op de akker tot op de vierkante meter nauwkeurig bepaald. Het kan zelfs op de centimeter nauwkeurig. Dat kan met dgps.

Wie heeft gps verzonnen?
Het gps-systeem is ontworpen en gemaakt door het Amerikaanse leger. Het wordt gebruikt door Amerikaanse soldaten bij het bepalen van hun positie. De eerste satellieten zijn gelanceerd in 1978. In 1994 was het volledige aantal van 24 satellieten operationeel.
In de jaren tachtig van de vorige eeuw besloot de Amerikaanse regering dat iedereen op aarde van dit systeem gebruik mocht maken. En het is nog gratis ook! Je moet natuurlijk wel een gps-ontvanger of tomtom aanschaffen.

Boer op de gps-toer
Kijk eens naar dit filmpje.

Of registreer je om te kunnen reageren.