Home

Achtergrond

Boerenbond België wil eigen aardappelfonds

De Belgische Boerenbond gaat een aardappelfonds oprichten als de Stichting Poolfonds Aardappelen (SPA) in Nederland van de grond komt.

De boerenbond denkt dat het uit de markt nemen van storende partijen aardappelen zal leiden tot betere prijzen voor aardappelen van goede kwaliteit. Francois Huyghe, secretaris van de akkerbouwgroep van de Belgische Boerenbond, vindt SPA een nobel initiatief. "We zijn benieuwd wat de Nederlandse telers gaan doen. Als het in Nederland een succes wordt gaan wij initiatief nemen voor een soortgelijk plan in België."

VTA, LTO en NAV willen SPA oprichten om de positie van de teler te versterken. SPA wil de beursnoteringen optimaliseren. Alle aangesloten telers melden hun transacties zodat een beter beeld ontstaat van de prijsvorming. Daarnaast gaat SPA biedprijzen publiceren. En SPA haalt storende partijen uit de markt. De telers kunnen zich tot en met zaterdag aanmelden voor SPA.

Ook het Belgische Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) ondersteunt SPA, zegt secretaris Guy Depraetere. "Het heeft kans van slagen. Het is mooi dat SPA wordt gedragen door drie partners LTO, NAV en VTA."

Depraetere probeert daarnaast Belgische aardappeltelers over te halen vrijwillig hun areaal in te krimpen, net als de NAV in Nederland doet. "Dit combineert heel goed met SPA, het ondersteunt elkaar. Telers moeten beseffen dat ze hun krachten moeten bundelen. In België stijgen de teeltkosten voor aardappelen dit jaar met 750 euro per hectare. De telers hebben echt hogere prijzen nodig."

Of registreer je om te kunnen reageren.