Home

Achtergrond

Bloemen uit Gaza kunnen naar Nederland

Israël is bereid de komende weken de grenzen van de Gazastrook open te houden voor de export van bloemen naar Nederland.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft die verzekering gisteren gekregen van zijn Israëlische ambtgenoot Tzipi Livni tijdens een ontmoeting in Brussel. Zij wil de bloemen in ieder geval tot het einde van het groeiseizoen eind mei, laten uitvoeren als de veiligheidssituatie dat toelaat.

Maandag had Israël de hermetisch afgesloten grenzen van Gaza al even geopend om een partij van 100.000 anjers uit het gebied te laten. Donderdag ging de derde lading erdoorheen. De bloemen zijn geteeld door Palestijnse boeren en worden in Aalsmeer verhandeld.

Verhagen is verheugd met de toezegging van Livni voor de komende periode, zo liet hij weten. Hij ijvert al tijden voor de doorgang van de bloemen. Nederland verleende de afgelopen 2,5 jaar 7 miljoen euro steun aan de bloemensector in Gaza. Door de vijandelijkheden is de export stil komen te liggen en heeft de sector miljoenen schade geleden. Ongeveer 1.500 Palestijnse boeren krijgen een inkomen uit dit project.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.