Home

Achtergrond 232 x bekeken 10 reacties

'Biologische landbouw leidt tot meer middelen gebruik'

De aanwezigheid van biologische telers leidt tot een vergroot middelengebruik bij naburige gangbare telers.

Tot die conclusie komt het populair-wetenschappelijke blad NWT in een artikel over de bestrijding van phytophthora op akkerbouwbedrijven in Flevoland.

NWT berekent dat de aanwezigheid van één bedrijf een hogere druk op het middelengebruik in een straal van 5 kilometer tot gevolg heeft, een gebied van meer dan 75 vierkante kilometer.

Terwijl gangbare boeren de besmetting vrezen van biologische boeren, is omgekeerd sprake van het gevaar van overwaaiend bestrijdingsmiddel in de richting van biologische akkers.

Tussen gangbare en biologische akkerbouwers zijn afspraken gemaakt over de aanpak van phytophthora. Biologische telers vernietigen het loof bij een besmetting, zodat de schimmel zich niet kan verspreiden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bioboer

  Wat een ongelooflijke onzin, de gangbare sector mag blij zijn met de innovaties van de bio sector waar ze van kan leren. Dit is net weer een onderzoek om de tegenstelling gangbaar-bio aan te wakkeren. Wij hebben met de buren nooit problemen en gangbare collega's leren van ons maar wij ook van hen.

 • no-profile-image

  geen virus

  Dat ervaren wij al jaren. Met een 5-tal biologische buren. Maar als iedereen biologisch zou telen, dan weten we ook weer wat misoogsten zijn, in Nederland.
  Een biologische teler ligt echt niet wakker van een schimmel of luizen.

 • no-profile-image

  Desiree Hoving

  Het gaat mij er met name om erop te wijzen dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de effecten van biologische landbouw op reguliere landbouw en andersom, met name waar het de bestrijding van schimmels betreft. Dat onderzoek is nodig omdat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de biologische landbouw van 2008 tot 2011 met 5 procent wil laten groeien.

 • no-profile-image

  peeters

  The Rodale Institute (USA) heeft een 22 jarig ondedrzoek gedaan naar de opbrengst en die ligt gelijk bij granen soja. Maar met 30% minder energie, water en bestrijdingsmiddelen. Het gaat er om dat je je gewas gezond hebt voor er wat in komt. Wanneer wordt je zelf ziek als je zwak bent. Dus als je een zwak gewas hebt staan komen er ziekten in.

 • no-profile-image

  janneke

  Eindelijk word er iemand wakker. Ik boer in groningen zonder biologische buren. Ik denk dat wij de helft spuiten van wat onze colegas in flevoland gebruiken om hun aardappels ziektevrij te houden.......

 • no-profile-image

  consument

  De gangbare voedselproductie ligt op een zeer hoog niveau. Het is verstandiger om te werken aan steeds beter dan terug zoals vroeger. Het is bijna niet mogelijk om alles onder controle te houden. Het is te vergelijken met een auto onverzekerd rond te rijden.
  Over de kostprijs en voldoende voedsel voor de mensheid zullen we het maar niet over hebben. Wie leent zich nog voor zulk werk? Die met die grote mond dat het biologische beter is, werken zelf liever niet.

 • no-profile-image

  r.v.

  het elkaar de rug toekeren creeren jullie anders zelf. alleen al door te roepen biologisch is beter en gezonder. terwijl het niet zo is!

  zelf ben ik van mening dat een combinatie tussen mechanise en chemische onkruidbestrijding het beste is op gebied van onkruiden.

 • no-profile-image

  geenvirus

  Onkruid is inderdaad goed onder controle te krijgen op biologische wijze. Daar is inderdaad veel vooruitgang geboekt. Het is alleen zo dat insecten en schimmels, als ze eenmaal in een gewas zitten, er zelden meer uit te krijgen zijn. En dat is nu het probleem van gangbare boeren. Hoe houden wij onze gewassen gezond, terwijl een perceel verderop alles ziek is ???

 • no-profile-image

  Henk

  Tonkes slaat de plank helemaal mis, in nagele zitten meer biologische boeren rond zijn bedrijf dan in Zuidelijk Flevoland. Zelfs heeft hij 1 biologische buurman op 2 km afstand. Omdat hij dit niet wist, heeft hij minder gespoten. Tonko, toch maar mooi €200 per ha bespaart in Nagele.

 • no-profile-image

  bioboer

  Mee eens, mechanische onkruidbestrijding is per difinitie al effectiever dan chemisch tel daarbij het grote voordeel voor het milleu bij op. Het is onzin dat gangbare boeren zouden lijden onder de biologische sector. We moeten juist de handen in één in plaats van elkaar de rug toekeren!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.