Home

Achtergrond

Bijna 1 miljoen ton graan voor opkoop EU

In de EU is tot en met vorige week 913.068 ton graan aangeboden voor interventie.

Daarvan is 143.104 ton overgenomen door Brussel. Dat is 15,7 procent. De Commissie moet alle graan overnemen dat voor interventie wordt aangeboden, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.

“Het graan moet wel voldoen aan de eisen die gelden voor interventiegraan. Er zit enige tijd tussen het aanbieden van het graan en het bemonsteren en analyseren. Daarom is er nu veel meer graan aangeboden dan overgenomen. Een andere reden kan zijn dat nationale overheden die de euro niet hebben, soms treuzelen met de overname om te profiteren van valutadalingen.”

Weinig graan

De woordvoerder vindt dat weinig graan is aangeboden. “Er is minder dan 1 miljoen ton aangeboden, terwijl de EU jaarlijks 274 miljoen ton verbruikt.”

Dat komt door de prijsvorming, zegt de woordvoerder. “De interventieprijs ligt nu op €103,63. Het wordt pas interessant graan aan te bieden als de prijs in de buurt komt van de interventieprijs. Als een teler dicht bij een opslagsilo woont voor interventiegraan en zijn afnemer woont een paar honderd kilometer verderop, dan zal zo’n teler eerder graan voor interventie aanbieden.”

Sinds eind december is weinig graan aangeboden, stelt de woordvoerder. “De graanprijzen stegen toen voortdurend. Nu de prijzen dalen wordt er meer aangeboden. In Hongarije ligt de maisprijs nu onder het interventieniveau. In delen van Duitsland geldt dat ook voor de gerstprijs. Ook in het Verenigd Koninkrijk verwacht men dat binnenkort gerst aangeboden gaat worden voor interventie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.