Home

Achtergrond 5 reacties

Betere bescherming nodig voor trekvogels

Op de dag dat de lente officieel begint, vraagt de Vogelbescherming vandaag om een betere bescherming van de trekvogels.

De afgelopen dertig jaar is het namelijk snel bergafwaarts gegaan met de trekvogels. Net als met de gebieden die ze op hun tocht aandoen.

Fred Wouters, directeur Vogelbescherming, meldt dat meer dan 40 procent van de soorten trekvogels in aantal is afgenomen. Ook vogels die tot voor kort heel gewoon waren in ons land, worden zeldzamer. Van de koekoek, boerenzwaluw, grutto zijn er volgens de Vogelbescherming minstens 50 procent minder. De zomertortel kent een terugval van 85 procent.

Wouters wijst erop dat de trekvogels onderweg veel moeilijkheden tegenkomen, bijvoorbeeld landbouwgif, ontbossing, oprukkende woenstijnen. En daar is meer aandacht voor nodig, vindt hij. "Vogeltrek is een van de meest bijzondere natuurverschijnselen ter wereld. Op zoek naar voedsel en veiligheid vliegen miljoenen trekvogels elk jaar weer vele duizenden kilometers.''

Niet toevallig doen de Vogelbescherming en Bird Life International hun oproep zaterdag bij het begin van de lente, wanneer veel trekvogels uit Afrika en het Midden-Oosten terugkomen naar Europa om hier te broeden en hun jongen groot te brengen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  in frankrijk wordt gewoon op kieviten en grutto,s gejaagd,daar worden elk jaar duizenden kieviten en grutto,s geschoten of gevangen en opgegeten

 • no-profile-image

  DRYBOOMS JEF

  De vermindering zoals europese tortel en
  andere vogels ligt niet zozeer aan nederland of belgie maar op trek is het zo
  als ze belgie voorbij vliegen staan de jagers in frankrijk italie en malta ze op te wachten en met duizenden.want als we terugmeldingen van geringde vogels uit die landen krijgen zijn het altijd afgeschoten vogels

 • no-profile-image

  trek

  niet alleen trekvogels dienen veel beter te worden beschermd, ook onze eigen inheemse soorrten.
  wat denkt U van het feit dat in Nederland alleen al voor de plezierjacht ruim 200.000 illegaal uitegzette fazanten zijn doodgeschoten door Nederlandse jagers. Waarom laat de nederlander dit toe ? Waarom wordt niemand tot de orde geroepen??? Juist omdat ook leden van onze "koninklijke familie" op de fazanten willen. En dan nog zeuren over trekvogels. Jacht is schande.

 • no-profile-image

  paul

  hier lijkt het wel, of er elk jaar meer boerenzwaluwen komen, ik heb m`n twijfels bij die tellingen, ze zijn heel erg plaatsgebonden.

 • no-profile-image

  tegen

  Jagen is moorden

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.