Home

Achtergrond 385 x bekeken 24 reacties

Belgen zetten trekkers in tegen lage melkprijs

Boeren van de Belgische landbouworganisatie Algemeen Boerensyndicaat (ABS) gaan maandag protesteren tegen de in hun ogen veel te lage melkprijs. Om de actie kracht bij te zetten worden in alle Vlaamse provincies trekkers de straat opgereden, meldt de Belgische website Vilt.

De melkprijs is nooit eerder zo laag geweest, stelt het ABS. "Onze melkprijs is met maar liefst 50 procent gedaald en bovendien stijgen onze kosten elk jaar zienderogen."
Volgens ABS-voorzitter Camiel Adriaens is het maar een magere troost dat de prijs voor melkpoeder de interventiedrempel is genaderd, waaruit men zou kunnen afleiden dat de melkprijs zijn bodem bereikt heeft. “Europa is alleen maar goed om regels en verboden op te leggen. Men verplicht ons te investeren in kwaliteit, voedselveiligheid, natuur en milieu. Maar tegelijkertijd worden we overgeleverd aan de pletwals van de wereldmarkt”, stelt hij.
De Vlaamse regering doet in de ogen van het ABS wel haar best om de gevolgen van de crisis te verzachten, maar de genomen maatregelen zijn slechts een pleister op de wond. Zo zal door een financiële inspanning van minister Crevits de Rendac-factuur dit jaar niet stijgen. “Aan de monopoliepositie van Rendac moet dringend iets gedaan worden, want we worden door de Nederlanders uitgeperst als een citroen.”

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Hoe lang zal het duren voordat de secte van sieta en die andere muiters hierop reageren,en de acties gaan kopieren
  het is de laatste tijd verdacht stil rond die oproer kraaiers wat is hiervoor de reden??????.
  Bang voor nog meer schade claims/gezichts verlies?

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Onze Belgische vrienden hebben het door hoe rustiger boeren zijn hoe lager de melkprijs en hoe meer regels.Het is gewoon boerenleiders hun opdracht om de hun leden rustig te houden.Maar het kunnen l(ij)ders worden.Want als boeren door de bank hun levenswerk moeten opgeven dan hebben ze en Brussel een echt probleem.Want boeren zijn net als vissers dan gaan ze echt door het lint Hoe lang kan de politiek nog nog kietelen voor dat ze gebeten worden.

 • no-profile-image

  mts.reitsma@hccnet.nl

  Beste collega's,Schandalig dat we elkaar uitmaken dat we zielig zijn..In elke tak van ondernemen in de agrarische sektor worden we uitgeknepen,ook de akkerbouwer en de varkenshouder die vaak reageren.Ik vind het een groot teken van zwakte om je zomaar bij deze lage prijzen neer te leggen.Als de uien,varkens en melkprijzen etc. zo laag zijn kunnen we echt beter samen optrekken en samen actie voeren.Ik doe mee,ook voor u.En tot slot,hou op met schelden op elkaar!!

 • no-profile-image

  PvdWallen

  Het is al vaker gezegd op AGD: de monopolies van ZLTO in de vorm van VION en Rendac zijn ronduit beschamend!!! En dat noemt zich belangenbehartiger?

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Waarom zijn boeren in een gesubsidieerde sector zwarte schapen? Moeten melkveehouders hun melkpremie terugstorten? Of vleesveehouders de slachtpremie aan het goede doel geven? Nee, dat is onmogelijk, deze sectoren zijn dankzij Brussel afhankelijk geworden van dit geld. Dit Brussel is flink verfoeid, maar tegelijk vragen dit soort marktcritici om een quotum uit Brussel. Zelf geld verdienen, zolang de grote boze wereld maar niet te groot is. Jaja

 • no-profile-image

  A.van Loon

  Ipv elkaar voor zielepieten uit te maken kunnen we ook de krachten bundelen: intensieve veehouderij, melkv.houders én akkerbouwers samen actie voeren voor duurzame prijzen! Wat hebben we te verliezen? Allemaal worden we besodemieterd door onze eigen cooperaties. LTO zal het waarschijnlijk wel niet steunen, denk ik. Maar de marges van de fabrieken, tussenhandel en retail zijn altijd gestegen, terwijl nog pak 'm beet 2% overhouden. Wat houdt ons tegen?

 • no-profile-image

  Jarno

  Betogen heeft geen enkele zin, ook de melk laten weglopen is enkel een schokeffect. Het enige wat helpt is 10% van de koeien ruimen.

  Als DDB zijn lidgeld daar eens voor gebruikte? als iedereen 10% ondereind ruimt is er onmiddelijk pakweg 5% minder melk, geef nog een toeslag vanuit DDB van 100€ zo stimuleer je mensen om mee te doen. Grootste voordeel tov melk in de put, is dat dit een veel langer na-effect heeft.

 • no-profile-image

  gert

  als de bank moeilijk gaat doen, zijn de rapen gaar

 • no-profile-image

  Tom

  De banken doen moeilijk en de boeren moeten aan alle zware eisen voldoen! Je hebt het recht om een redelijke opbrengstprijs voor voedsel. Dus allemaal samen acties!! En wie zegt dat het niet helpt moet maar direct stoppen. Als je nog niet door hebt dat je uitgemolken wordt door!!!!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Waarom heeft de boer het recht op een redelijke opbrengstprijs voor voedsel? En als dat ons recht is, wie is daarvoor verantwoordelijk? De EU? Wouter Bos? Wijzelf? God? Als het de eerste twee zijn, zijn boeren dus afhankelijk van vadertje staat, als het de derde is zijn veel boeren stumpers en als het de laatste is moet je meer in de collecte doen met biddag.

 • no-profile-image

  gert

  de EU is niet meer dan een consumentenclub en goed in verboden en regels te bedenken

 • no-profile-image

  boer

  Zielige vertoning !! Als alle ondernemers (agrarisch en niet agrariers) de weg gaan blokkeren als het even iets minder gaat dan wordt het nog druk......

 • no-profile-image

  peeters

  Wordt toch eens wakker allemaal hoe vaak moet het hier nog gezegd worden. En het wordt hier wel vaker op de site gezegd. Ik roep dit al jaren SAMEN WERKEN. Julie hadden allang de straat op gemoeten. In heel de wereld protesteren boeren behalve in Nederland. Jullie laten je uit elkaar drijven. Boeren zijn tegen elkaar aan het concurreren moet het altijd beter hebben dan de buurman. Jullie moeten met elkaar concurreren. Wanneer krijgen jullie dat eens door. En de domme hersenloze stumpers die op een subsidie willen teren wens ik nu nog een faillissement toe. Die moeten als eerst weg ZIJN DE ZWARTE SCHAPEN VAN DE SECTOR. De sector mag wel weer eens een groen en mooi imago krijgen. Ik wil geld voor mijn product hebben over een paar jaar en niet als een dooie sok van de subsidie leven en alles onder de prijs verkopen. Als je dat wil ga je maar in Afrika paraplu's maken. Maak een product waar de klant naar vraagt en vraag daar veel geld voor ja. In Nederland geeft een consument 12% aan voedsel uit wat is dit voor een lachertje. WORDT WAKKER MANNEN EN VROUWEN VAN DE MOOISTE SECTOR VAN HET LAND EN SAMEN WAT OP ZETTEN.

 • no-profile-image

  Peeters

  Dus wat ga je doen gewoon verder met wat je altijd hebt gedaan???? Neen nu is het juist de tijd om er tegen in te gaan en eens een volledig nieuw bestel te eisen. Weg met de steun en vrij boeren. Je wilt niet afhankelijk zijn, dan zorg dat je onder het juk van Brussel uit komt. Of durft er niemand op te staan? Hoeveel boeren en tuinders zijn er nog? Genoeg om de straat op te gaan en je stem te laten horen. Of wil je nu echt de rest van je leven onder kostprijs blijven produceren??

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Niet onder het juk van Brussel betekend ook: afschaffen van de handelbarrieres, afschaffen van de productiequota en afschaffen van de mededingingsautoriteit. En dan nog protesteren tegen de lage prijzen...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Om met trekkers de weg op gaan moet je natuurlijk wel voorzichtig zijn, daar kun je ook veel mee verliezen! Maar dat de Belgen opkomen voor hun zaak, daar hebben ze groot gelijk aan!! Andere sectoren trekken wel voor minder ten strijde om hun belangen te verdedigen!

 • no-profile-image

  Biema

  Och wat zijn die veeboeren zielig nu dat ze wat minder krijgen voor de melk.

  En een akkerbouwer dan, uien 35 % kostprijs, aardappelen 50 % kostprijs, bieten 110 % kostprijs en graan 70 % kostprijs.

  Och die veeboeren toch, vorig jaar een top jaar en nu een dipje van een aantal maanden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Biema, hoe lang duurt het nog voordat je het niveau van sjipkop en van loon hebt bereikt? Beste man/vrouw, het slechtste wat kunt doen is onderling schoppen. Als je geen argumenten kunt aandragen om het tij (voor iedereen) te keren, hou je dan uit fatsoen afzijdig.

 • no-profile-image

  jan

  Er komt wel meer gedonder als de melkprijs te lang zo laag blijft.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Laat LTO maar eens het voortouw nemen, en dan allemaal er in betrekken, akkerbouwers, tuinders en veehouders, want we zijn allemaal onder de kostprijs aan het werk! En in de winkel is alles nog even duur!!!

 • no-profile-image

  DvdG

  Beste Tukker oet Twente,
  Wat is volgens jou de winst van het LTO beleid van de afgelopen jaren? Een onderzoek van het LEI heeft aangetoond dat de winst van de retail op melk 22% zijn en voor de boer 2%. Daar mag je het natuurlijk mee eens zijn.....

 • no-profile-image

  verstraten

  En Nederland krijgt de schuld. Las op ziezo.biz dat Nederland tegen de exportsteun was omdat Denemarken dan veel voordeel zou halen! Als dat zo is hebben de Belgen wel een punt.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Wat een gemekker, lage opbrengsten moet je tijdelijk over kunnen. En dat de winst van de retail hoger is dan van de boeren, is geen fout van de EU. En die Rendac-factuur is (op een normaal draaiend bedrijf) maar een minimale fractie van de kosten.

 • no-profile-image

  freek

  De hebben eerst een groot distributiecentrum van Aldie geblokkeerd en daarna het zuivelbedrijf Ines! Ongeveer 600 a 700 boeren doen hier aan mee! Nooit verkeerd zoiets.

  http://www.ziezo.biz/nl/25222685-%5BLink_page_HOME%5D.html?opage_id=25253997&location=1087946094769307,10104839,true,true,true

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.