Home

Achtergrond

Bedrijfsopvolging in de landbouw zonder schenkingsrecht

Als een bedrijfsopvolger een lagere prijs betaalt dan de vrije verkoopwaarde hoeft in de meeste gevallen geen schenkingsrecht te worden geheven.

Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een door Alfa Accountants en Adviseurs (AAA) gevoerde procedure.

Met het arrest erkent de Hoge Raad volgens AAA dat bedrijfsoverdrachten in de landbouw niet bedoeld zijn om bedrijfsopvolgers te bevoordelen, maar juist om het bedrijf te behouden en voort te zetten. Er kleven volgens AAA, dat het een hart onder de riem van de landbouw noemt, diverse voordelen aan het arrest,

Door het arrest hoeft volgens AAA ook geen gebruik meer te worden gemaakt van de zogeheten bedrijfsopvolgingsfaciliteit. De faciliteit is bedoeld om ontvangers van nagelaten ondernemingsvermogen niet op te zadelen met een torenhoge belastingaanslag.

In veel gevallen bleef hierbij heffing al achterwege, maar nu vervallen ook de stringente voorwaarden. Met het arrest is het volgens AAA ook mogelijk om op jongere leeftijd (onder de 55 jaar) zonder schenkingsproblemen een bedrijfsoverdracht uit te voeren. Daarin voorzag de faciliteit niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.