Home

Achtergrond

Balkenende rondt bezoek aan Brazilië af

Premier Jan Peter Balkenende heeft woensdag zijn driedaagse bezoek aan Brazilië afgesloten.

Hij is onderweg naar Nederland, waar hem direct een zware taak wacht. De premier moet de komende dagen met de rest van het kabinet een nieuw pakket maatregelen samenstellen om iets te doen aan de dramatisch verslechterde vooruitzichten voor de begroting en de economie.

In Brazilië wilde hij woensdag nog niets zeggen over de gang van zaken de komende dagen of zijn inzet bij de besprekingen.
Op zijn laatste dag in Brazilië bezocht Balkenende het beroemde Christusbeeld, dat zijn armen uitstrekt over Rio de Janeiro. Door mist was er van het uitzicht niet veel te zien. Bij het beeld had Balkenende een gesprek met een jonge vrouw, Mayra Avellar Neves, die in een sloppenwijk in de stad woont en al sinds haar elfde tegen het geweld daar strijdt. Ze kreeg vorig jaar de Kindervredesprijs voor haar inzet.

Het bezoek van Balkenende was vooral bedoeld om de politieke en economische banden met het Zuid-Amerikaanse land te versterken. Juist in economisch moeilijke tijden is dat van belang, aldus de premier. Vertegenwoordigers van dertien grote en 55 kleinere Nederlandse bedrijven reisden met Balkenende mee. De aanwezigheid van de premier hielp hen om op het hoogste niveau hun zaken te bepleiten. Balkenende zei ook dat zijn bezoek deuren opent die anders gesloten zouden blijven. De komende tijd zal volgens hem blijken wat dat oplevert.

De premier ging woensdag ook langs bij oliemaatschappij Petrobas. Hij gaf na afloop van het bezoek aan veel mogelijkheden te zien voor Nederlandse bedrijven die willen investeren in Petrobas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.