Home

Achtergrond 171 x bekeken

Balkenende: plannen EU en VS moeilijk vergelijkbaar

Premier Jan Peter Balkenende vindt de economische herstelplannen van de Verenigde Staten en die van de Europese Unie moeilijk te vergelijken.

De premier reageerde daarmee donderdag op kritiek van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Krugman dat de EU niet genoeg zou doen om de economie op gang te helpen. Balkenende zei dat voorafgaand aan de EU-top in Brussel, bij een top van christendemocratische leiders.

Balkenende wijst er bovendien op dat EU-landen veel geld in de economie pompen via het sociale vangnet, dat veel sterker is dan in de VS. Dankzij uitkeringen kunnen mensen blijven kopen en de economie draaiend houden. De premier stelt bovendien dat de EU al forse bedragen heeft uitgegeven aan de financiële sector. Balkenende voorziet concrete maatregelen bij de EU-top donderdagavond en vrijdag in Brussel.

Eerder op de dag keerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich al tegen de Amerikaanse druk om er een schepje bovenop te doen bij de economische herstelplannen. Ze stelde dat Duitsland al meer dan evenredig bijdraagt. "Het is nu geen tijd om nieuwe maatregelen te verzinnen. De bestaande plannen moeten tijd krijgen om op gang te komen'', zei de leidster van het grootste EU-land in het parlement in Berlijn. Merkel waarschuwde voor een wedloop in herstelplannen.

Voorzitter Hans-Gert Pöttering van het Europees Parlement pleitte in Brussel bij de EU-leiders voor een heldere boodschap van eenheid. "We moeten gezamenlijk antwoord geven op de problemen. Dus een sterke euro, een goed stabiliteitspact en geen protectionisme.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.