Home

Achtergrond 4 reacties

Balkenende: bouwprojecten versnellen met crisiswet

Premier Jan Peter Balkenende wil allerlei bouwprojecten in het land versnellen door de invoer van een speciale crisis- en herstelwet.

Die moet het mogelijk maken dat de overheid tijdrovende procedures rond bijvoorbeeld de aanleg van infrastructuur opzij zet. Sneller bouwen kan de economie aanjagen, is het idee.

Balkenende maakte zijn initiatief voor de wet, die hij samen met CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer) en PvdA-minister Jacqueline Cramer (VROM) wil indienen, zaterdag bekend op het CDA-congres in Utrecht. De wet moet "regelvrije gebieden'' aanwijzen waar bijvoorbeeld slepende bezwaarprocedures van de milieubeweging flink kunnen worden beperkt.

Met de wet kunnen provincies en gemeenten voldoen aan een eerdere oproep van Balkenende om geplande investeringen in bijvoorbeeld weg- en waterbouw naar voren te halen. Dergelijke maatregelen staan ook op de lijst waarover de coalitie al ruim twee weken praat. "Het is zonde als dat niet sneller kan vanwege procedures. Iedereen weet dat het soms lang duurt voordat de eerste spade de grond ingaat'', zei de premier.

Coalitiegenoot PvdA zegt graag op zoek te gaan naar manieren om bouwprojecten te versnellen. Tweede Kamerlid Roos Vermeij waarschuwt wel dat het aanwijzen van regelvrije zones niet mag leiden tot overschrijding van de (milieu)normen. Ze denkt bouwprojecten ook te kunnen versnellen door doublures uit de regelgeving te halen.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  hoe krijg je een slak in de tweede versnelling ??

 • no-profile-image

  dirk

  schakel'n

 • no-profile-image

  moegestreden ondernemer

  zou geweldig zijn kunnen we gelijk aan de slag maar eerst zien en dan geloven de praktijk zal wel weer anders uitpakken

 • no-profile-image

  Gerard

  "Het is zonde als dat niet sneller kan vanwege procedures. Iedereen weet dat het soms lang duurt voordat de eerste spade de grond ingaat'', zei de premier.
  DIT GELD OOK VOOR DE LANDBOUW.

Of registreer je om te kunnen reageren.