Home

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

Balkenende: Nederlanders zijn calvinisten

Premier Jan Peter Balkenende heeft het nu officieel toegegeven: Nederlanders zijn calvinisten.

Balkenende zei dat dinsdag in een speech bij de opening van een Calvijn-tentoonstelling in Berlijn.

"Nederlanders zijn calvinisten. Misschien niet allemaal in religieuze zin. Maar in ons gedrag vertonen wij vaak eigenschappen die traditioneel als typisch calvinistisch gelden. Hard werken, spaarzaam leven en vasthoudendheid in zijn meningen - dat tekent de Nederlander'', aldus de premier. Maar tegelijk is Nederland volgens hem net zo goed vrijheidslievend, pluriform en tolerant.

Balkenende verbond in zijn speech het gedachtegoed van kerkhervormer Calvijn met de wereldwijde financiële en economische crisis. Calvijn verzette zich net als Luther tegen misstanden in de kerk. "In onze tijd spreken we over een 'doorgeschoten bonuscultuur' in de internationale financiële sector. Het zijn onvergelijkbare grootheden, maar beide hebben wel een sterk ethische dimensie. Calvijn zag heel scherp dat een samenleving sterke morele ankerpunten nodig heeft.''

Calvijns opvattingen hadden volgens Balkenende een "helder moreel kader''. Een dergelijk kader bepleit Balkenende voor de hervormingen van de internationale financiële sector, later deze week aan de orde op een wereldtop in Londen. Balkenende pleitte eerder al voor een sociale markteconomie, een ,,markteconomie met moraliteit''.

Samen met onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel streeft de premier naar een morele dimensie binnen de sector. "Noem het maar een wereldwijde gedragscode op sociaal en ethisch terrein, gericht op rentmeesterschap en verantwoordelijk economisch gedrag'', aldus Balkenende in zijn toespraak in Berlijn.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    E.T.

    Na zoveel jaar komt ie er zowat achter. Het economische consumptie populatiegroei model is ten dode opgeschreven. Alleen betrekt hij als een goede zeeuw het geloof erbij, en dat maakt het minder duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.