Home

Achtergrond 190 x bekeken

Bacterie doodt 800.000 kinderen per jaar

Bacteriën die longontsteking, hersenvliesontsteking en infecties aan het bloed veroorzaken doden meer dan 800.000 kinderen per jaar.

Afrika loopt daarbij het grootste risico op besmettingen, meldden experts in twee medische rapporten die dinsdag in Johannesburg zijn gepresenteerd. De pneumococcus-bacterie wordt via menselijk contact verspreid en kan onder meer longontsteking veroorzaken.

Ongeveer 1,6 miljoen mensen sterven jaarlijks wereldwijd aan de gevolgen van die aandoening. De helft van de slachtoffers zijn kinderen jonger dan vijf. Longontsteking veroorzaakt meer sterfgevallen onder kinderen dan aids, mazelen en malaria samen.

Wanneer de bacterie de hersenen binnendringt, zorgt het bij één op de vier kinderen voor ernstige aandoeningen, waaronder verlamming, epilepsie, doofheid en ontwikkelingsachterstand.

Er bestaan meer dan negentig verschillende soorten pneumococcus-ziekten die meestal met penicilline worden bestreden. Ook voorhoofdsholteontsteking wordt veroorzaakt door de pneumococcus-bacterie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.