Home

Achtergrond 277 x bekeken

Areaal biologische glasgroente groeit fors

Het areaal biologische glasgroente groeit dit jaar naar circa 90 hectare, een stijging van ongeveer 15 procent. Gecombineerd met de economische teruggang kan deze groei leiden tot druk op de afzetmarkt voor verschillende producten, blijkt uit een rondgang in de sector.

De groei heeft verschillende oorzaken. Zo laat AGF-ketenmanager Arend Zeelenberg weten dat de vraag de laatste jaren steeds groter was bij het stabiele aanbod van biologische glasgroente in Nederland. Daar komt volgens commercieel directeur Gert Kögeler van handelshuis Eosta bij dat door de afzetcrisis in de gangbare teelt, enkele telers hun heil zoeken in de biologische productie. Komend jaar zijn er drie telers bijgekomen, waarvan twee uit de gangbare teelt, die versneld omschakelden. Eén teler schakelde om van biologische radijs naar de grote kasgroenten.

In de afgelopen jaren bleef het areaal biologische glasgroente stabiel. Volgens Zeelenberg moet de markt de groei opvangen. "Nederlands product staat goed aangeschreven, maar in Spanje is de productie ook gegroeid. Als het puur om de glasgroente gaat is de vraag groot, maar het zal een lastig jaar worden."

Paprikaproductie

Dat zal niet voor alle producten gelden. De paprikaproductie groeit door teeltwisseling. Voor komkommer loopt de productie juist terug, omdat telers hier moeilijk een boterham in kunnen verdienen. Voor tomaten is de productie stabiel. Toch is er sprake van nieuwe producten, wat de marktpositie voor Nederlands product nog kan versterken. Volgens Kögeler is de groei van de teelt bij speciale tomatenrassen hoopgevend. "Daar verwachten we veel van." Tomatentelers houden juist het accent op smaak vast.

Bij paprika is er groei bij speciale rassen als gele en rode puntpaprika. Ook bij komkommer zijn er twee nieuwe producten, de lentekomkommer en de Urgurke. Op dit moment lopen de contractgesprekken tussen afzetpartijen en supermarkt en natuurvoedingswinkels. Over de voortgang van de gesprekken doet Kögeler geen uitspraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.