Home

Achtergrond 3 reacties

Ammoniak-arme stallen 'fantastisch nieuws'

De nieuwe stalontwerpen voor de melkveehouderij die de ASG vandaag presenteerde kunnen een belangrijk knelpunt voor bedrijfsuitbreiding bij Natura2000-gebieden helpen oplossen.

Dat was de reactie van minister Verburg bij het in ontvangst nemen van de ontwerpen voor nieuwe bedrijfsystemen vanochtend in Den Haag.

Deze nieuwe ontwerpen, die nog geen blauwdruk mogen heten, zouden de uitstoot van ammoniak kunnen reduceren met 75 procent ten opzichte van bestaande stallen. Dat is mogelijk dankzij een nieuw vloerensysteem dat vaste mest en urine van elkaar scheidt.

Verburg noemde dit "fantastisch nieuws’" voor melkveehouders bij Naturagebieden. Daar verhindert de ammoniakuitstoot de bedrijfsontwikkeling. "Dit biedt mogelijkheden", zei ze. Vooruitlopend op de komst van praktijkrijpe stalsystemen kunnen de beheerplannen voor de Naturagebieden, die dit jaar in concept klaar moeten zijn, al rekening houden met de komst van emissie-arme stalsystemen en daardoor ruimte geven aan bedrijfsontwikkeling.

Lees ook 'Flinke verduurzaming melkveehouderij is haalbaar'

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  dure stallen en een lage melkprijs

 • no-profile-image

  down under

  @ Coop. Boer, lees www.krachtvankoeien.wur.nl . Ik weet niet of je dit bedoeld maar dit is het rapport waar naar verwezen wordt.

 • no-profile-image

  coop

  waar en wanneer kunnen wwij de ideeen terug vinden op internet?
  we moeten wel weten waar we over praten voor we de ideeen afschieten.

Of registreer je om te kunnen reageren.