Home

Achtergrond 264 x bekeken

Amerikanen schorten strafmaatregelen voorlopig op

De Amerikaanse overheid heeft besloten de voorgestelde nieuwe strafmaaatregelen tegen de Europese Unie voorlopig op te schorten.

Dat meldt de Centrale organisatie voor de Vleessector (COV). De Amerikanen waren van plan om voor ondermeer Nederlands varkensvlees vanaf 23 maart een strafheffing bij import in te voeren, waardoor export van dit vlees onmogelijk zou worden. De bron van het geschil ligt in de Europese ban op de import van Amerikaans met hormonen geproduceerd rundvlees.

In Brussel lopen nu onderhandelingen tussen de Amerikanen en de EU over een verruiming van importquota voor Amerikaans rundvlees dat zonder hormoontoediening is geproduceerd. De onderhandelingen verlopen voorspoedig; er is zicht op een akkoord. De Amerikanen hebben daarom als teken van goede wil het voorgenomen pakket van strafmaatregelen opgeschort.

Geen strafheffing

De Amerikanen waren van plan een deel van de producten waarvoor al strafmaatregelen golden van de lijst af te voeren en te vervangen voor nieuwe. Er komt nu geen strafheffing voor nieuwe producten en de producten die de Amerikanen van plan waren af te voeren van de lijst per 23 maart worden gewoon afgevoerd en kunnen dus geëxporteerd worden naar Amerika. Er blijft dus een beperkter strafmaatregelenpakket over dan tot nu toe het geval was.

Lobbyist voor de Nederlandse vleessector, Frans van Dongen, is optimistisch over de goede afloop van de onderhandelingen met de Amerikanen. “Als er een akkoord komt ontstaan er ook nieuwe exportmogelijkheden voor Nederlands kalfsvlees.” Dat Nederlandse kalfsvlees staat nu nog op de straflijst.

Of registreer je om te kunnen reageren.