Home

Achtergrond

Ambassadeurs tegen overgewicht

Gemeenten kunnen het voortouw nemen kinderen met ernstig overgewicht te laten afvallen.

Naar Frans voorbeeld kan er in elke gemeente een ambassadeur aan de slag, die met sportverenigingen, scholen, winkels, vervoersbedrijven en media het overgewicht kan aanpakken.

Dat staat in een plan voor de bestrijding van overgewicht dat de ministerraad vandaag heeft vastgesteld. De plaatselijke aanpak is geïnspireerd op Frankrijk, waar het aantal veel te dikke kinderen in sommige gemeenten door deze methode is gehalveerd. De regering trekt er geld voor uit om de Franse plannen aan te passen aan de situatie in Nederland.

Uitgangspunt van minister Ab Klink (Volksgezondheid) is dat bedrijven, scholen, artsen en gemeenten voorop moeten lopen bij de bestrijding van overgewicht. De rijksoverheid hoeft daarbij slechts de helpende hand toe te steken.

Het kabinet roept fabrikanten van levensmiddelen nogmaals op om snoepreclames niet meer te richten op kinderen onder de twaalf. Er lopen al experimenten met de BeweegKuur, die een huisarts kan voorschrijven aan mensen die diabetes hebben of dreigen te krijgen. Als dit succesvol is, kan deze kuur in het basispakket van de zorgverzekering.

Vier op de tien Nederlanders is te zwaar, een op de tien is veel te zwaar, terwijl 15 procent van de kinderen last heeft van overgewicht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.