Home

Achtergrond

Alle verdachten terreurdreiging vrijgelaten

Het lijkt er op dat er gisteren geen gevaar is geweest voor een terroristische aanslag in Amsterdam.

Alle zeven verdachten die gisteren werden opgepakt, kwamen vandaag vrij. Eerst vijf, daarna de overige twee.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam liet eerder vandaag weten dat slechts een van de verdachten nog onderzocht werd op eventuele betrokkenheid bij terroristische activiteiten. De andere verdachte bleef vastzitten wegens andere strafbare zaken. In een van de woningen waarin donderdag huiszoeking werd gedaan, zijn gestolen goederen gevonden. In geen van de huizen zijn explosieven aangetroffen.

Een van de mensen die werd opgepakt, is familie van de inmiddels overleden Marokkaan Jamal Ahmidan, alias 'El Chino' (de Chinees). Hij was een van de daders van de aanslagen in Madrid in maart 2004, waarbij 191 mensen omkwamen. Drie weken later bliezen vijf terroristen zich op tijdens een politieactie bij een appartement in een buitenwijk van Madrid. Onder hen was 'de Chinees', die gold als een van de hoofdverdachten.

Volgens de gemeente Amsterdam was er sprake van reële dreiging. "Dat de meeste verdachten nu vrij zijn, betekent niet dat je kunt zeggen dat het loze bedreigingen waren of dat de tip die binnenkwam achteraf niet waar blijkt.''

Het onderzoek naar de dreiging van aanslagen bij IKEA en winkels aan de ArenA Boulevard is nog in volle gang. De identiteit van degene die de politie woensdagavond vanuit Brussel telefonisch tipte over mogelijke aanslagen met explosieven in Amsterdam-Zuidoost, staat centraal. Daarbij heeft nauw overleg plaats met de Belgische autoriteiten. Een Belgisch televisiestation meldde dat het federaal parket in België de hele nacht informatie heeft nagetrokken, op Nederlands verzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.