Home

Achtergrond

Alarmerende cijfers

Op bijna 90 procent van de vleeskalverbedrijven komt de MRSA-bacterie voor en eenderde van de houders is ermee besmet.

Vorig jaar al kwam Universiteit Utrecht tot die opmerkelijke conclusie, maar pas deze week werd dit officieel bekendgemaakt nadat Kamerleden er vragen over hadden gesteld aan landbouwminister Gerda Verburg. Een opmerkelijke gang van zaken.

Dat de cijfers nog niet aan de grote klok zijn gehangen, komt doordat ze deel uitmaken van een groter onderzoek, dat in de loop van dit jaar wordt afgerond. Omdat dan pas de samenhang tussen alle deelstudies duidelijk wordt, is besloten daarop te wachten. Volgens een van de betrokken onderzoekers zou het niet eerlijk zijn ten opzichte van de sector hierover te publiceren, terwijl nog niet alle details bekend zijn.

Maar de cijfers zijn alarmerend. Dat blijkt wel uit het feit dat kalverhouders die in het ziekenhuis belanden inmiddels dezelfde status krijgen toebedeeld als varkenshouders; totdat blijkt dat zij niet met MRSA zijn besmet, worden ze op een geïsoleerde afdeling verpleegd.

De vraag is welk doel geheimhouding dient. Wellicht dat dit op korte termijn imagoschade voor de sector voorkomt. Maar besmetting met MRSA kan kalverhouders resistent maken tegen antibiotica en daarmee het genezingsproces bij ziekten en verwondingen flink vertragen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.