Home

Achtergrond 221 x bekeken

Agribusiness lift mee op algeheel optimisme beurs

De meeste agribusiness-aandelen stegen de afgelopen week relatief hard, meeliftend op de algemeen positievere stemming op aandelenbeurzen.

De AgD-index eindigde 5,5 procent hoger. Vooral de mechanisatiebedrijven zagen hun marktwaarde snel stijgen. Vrijwel alle aandelen stegen maandag sterk nadat de Amerikaanse regering bekendmaakte "vergiftigde" financiële producten over te nemen van banken. Hierdoor zou meer krediet vrij kunnen komen voor consumenten en bedrijven. De verkoop van huizen bleek die dag tevens hoger te zijn dan verwacht.

Case New Holland (CNH) verloor op jaarbasis bijna 30 procent, maar mocht de laatste week 30,6 procent stijging noteren. Een Amerikaanse kredietfaciliteit kan CNH helpen een grote schuld van 3,8 miljard euro af te betalen aan moederbedrijf Fiat. Bovendien gaat de Amerikaanse regering-Obama meer steken in met name infrastructuur.

Vanaf dinsdag staan de koersen van CNH, John Deere en Agco onder druk. Kubota-directeur Tetsuji Tomita meldde die dag dat in de VS waarschijnlijk 15 procent minder machines worden verkocht. Met name de categorie machines met een vermogen onder 110 pk zouden klappen opvangen. Kubota en John Deere domineren die markt.

Smithfield Foods, 's werelds grootste producent van varkensvlees, zag op weekbasis het aandeel 13,9 procent stijgen. Het optimisme op de markten werd gevolgd door snel stijgende olie- en graanprijzen. Dat laatste leidt tot hogere voerkosten voor Smithfield Foods, en de koers vlakt dan ook af.

De Kerry Group zag de hele week dagelijks haar aandeel licht in waarde dalen en is met ABF deze week de enige verliezer. De producent van onder meer kazen en worst was slachtoffer van algehele malaise op de Ierse beurs. Vandaag werd bekend dat Kerry definitief Breeo Foods overneemt, voor 140 miljoen euro.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.