Home

Achtergrond 145 x bekeken

Afspraken over duurzame mosselvisserij Waddenzee

De aloude visserij op mosselzaad in de Waddenzee maakt stap voor stap plaats voor nieuwere methoden.

In 2020 moet de traditionele visserij geheel zijn vervangen door nieuwe technieken als mosselzaadinvanginstallaties (mzi's) waarbij mosselzaadjes zich hechten aan in het water hangende touwen en netten.

Dat blijkt uit de plannen die ex-staatssecretaris Wim Meijer vandaag overhandigde aan minster Gerda Verburg (LNV). Meijer ging aan de slag na de in oktober getekende 'mosselvrede' tussen vissers en natuurorganisaties die afspraken samen te werken voor een duurzame mosselvisserij en natuurherstel in de Waddenzee.

Dit voorjaar al wordt 20 procent van de vangstgebieden gesloten voor de traditionele viswijze waarbij netten de bodem raken. Om ervoor te zorgen dat de vissers er financieel niet bij inschieten, worden telkens als een gebied dichtgaat moderne invanginstallaties geplaatst. Zoeken naar alternatieven was nodig nadat de Raad van State eerder het opvissen van mosselzaad in de Waddenzee verbood. Volgens de rechter was niet uit te sluiten dat de vissers met hun netten schade veroorzaken aan de natuur.

Zodra de mzi's net zoveel opleveren als het gesloten visgebied, gaat opnieuw 20 procent vangstgebied dicht en worden opnieuw mzi's geplaatst. Volgens de cijferaars kan er ook op de nieuwe manier jaarlijks ongeveer 40 miljoen kilo mosselzaad worden geoogst. Dit in de Waddenzee opgeviste mosselzaad wordt vervolgens uitgezet in onder meer de Oosterschelde, om daar nog zeker twee jaar te rijpen.
Meijer vindt dat de mosselsector zo een belangrijke bijdrage aan het natuurherstel in de Waddenzee levert. "De kans dat zich meerjarige mosselbanken ontwikkelen wordt veel groter. Deze mosselbanken staan bekend als de 'koraalriffen' van de Waddenzee.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.