Home

Achtergrond 429 x bekeken

Afleveren kunstmest komt op gang

Het afleveren van kunstmest komt goed op gang. Dat blijkt tijdens een rondgang langs coöperaties en kunstmesthandelaren.

Bij Triferto in Doetinchem rijden vrachtwagens af en aan om kunstmest te laden. Foto Erik van Aalst

Het gaat super, zegt akkerbouwer Ko Wisse in Zeewolde over het zaaiklaar maken van het uienland. "Ik ga hier 8 hectare uien zaaien en ben twee keer met de snel-eg over het perceel geweest. Dankzij het mooie weer zijn de omstandigheden super. En de vorstperiode van afgelopen winter heeft de grond mooi rul gemaakt. Dit weekeinde ga ik hier de uien zaaien." Foto Ruben Meijerink

Het praktijkcentrum in het Friese Oenkerk stond vandaag in het teken van de Dag van het Kalf. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt organiseerde een wedstrijd veebeoordelen voor studenten. Jacob Jan Vonk uit Roodkerk beoordeelt een van de kalveren, terwijl Titia de Wit het dier voorbrengt. De studenten werden door een professionele jury gejureerd op hun beoordelingskwaliteiten. Foto Roelof Stroetinga

Aspergeteler Frank Doornbosch uit het Groningse Borgercompagnie oogst asperges van zijn perceel verwarmde teelt. De bedden worden verwarmd met de restwarmte van de biovergister van collega Dankers. Doornbosch claimt de enige teler in Nederland te zijn die op deze manier zijn teelt vervroegt. De kwaliteit is goed. "De constante warmte van ongeveer 17 graden zorgt voor een constante groei en een evenwichtige sortering. We hebben voornamelijk AA-sorteringen." Doornbosch oogst door tot 1 mei, afhankelijk van de prijzen en kilo’s. Daarna schakelt hij over op de koude teelt. Veilingprijzen voor de verwarmde asperges liggen op 9 euro per kilo. Foto Koos van de Spek

De familie Den Hartog in Abcoude liet vandaag de koeien dansen voor Wakker Dier en belangstellende burgers. De organisatie had op nog zes andere plaatsen in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Friesland adressen waar stedelingen de 'traditionele' koeiendans konden aanschouwen. Door het late voorjaar zijn koeien in de wei overigens nog een relatieve zeldzaamheid. Er is nog te weinig gras en ook is de temperatuur nog niet zoals die moet zijn om koeien buiten te houden. De overgang van warme stal naar kale koude wei met vorstige nachten is vrij groot. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.