Home

Achtergrond

Afghanen: situatie sinds 2004 onveiliger geworden

Twee derde van de Afghanen vindt dat hun leefgebied sinds 2004 onveiliger is geworden.

Recent onderzoek toont aan dat 63 procent vindt dat de veiligheidssituatie de afgelopen vier jaar is verslechterd. Vier jaar geleden nog gaf 75 procent van de Afghanen in een soortgelijk onderzoek juist aan dat ze vonden dat de situatie toendertijd was verbeterd.

Dat blijkt uit een onderzoek van CARE International in Afghanistan en de Afghaanse organisatie voor mensenrechten en advocatuur HRRAC, dat woensdag openbaar is gemaakt. De ondervraagden wijten de toegenomen onveiligheid aan de deels mislukte ontwapening en sociale re-integratie van voormalige strijders en de grote armoede en werkeloosheid.

De onderzoekers ondervroegen bijna 1400 mensen in zes Afghaanse provincies/gebieden (Kabul, Kandahar, Herat, Mazar, Badakhshan en Jalalabad). De ondervraagden, evenveel mannen als vrouwen, behoorden tot verschillende stammen. Het leeuwendeel was echter een Tadzjiek of Pashtun, de grootste groepen binnen Afghanistan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.