Home

Achtergrond 221 x bekeken 5 reacties

Acties tegen lage melkprijs

Boze Belgische boeren hebben vandaag distributiecentra, supermarkten, zuivelbedrijven en enkele opritten van snelwegen geblokkeerd uit protest tegen de lage melkprijzen.

Bij de zuivelbedrijven is vooral geprotesteerd, "want de melk moet tenslotte weg" zegt voorzitter Camiel Adriaens van het organiserende Algemeen Boerensyndicaat (ABS). "Wij krijgen nog amper de helft van de prijs een jaar geleden", aldus ABS-secretaris Guy Depraetere. De gemiddelde melkprijs in België ligt op goed 20 cent per kilo. Als dit lang zo blijft, dan vallen veel boerenbedrijven om, meent het ABS. Vooral de modernere melkveebedrijven, die hebben geïnvesteerd.

De actie is bedoeld als een ééndaagss protestactie. Over veertien dagen wil het ABS weer actie voeren, maar dan voor de varkenshouders en daarna voor akkerbouwers en andere groepen ondernemers. "Het is zo dat we zelfs een actie-tiendaagse overwegen," aldus Adriaens.

Belgische Boerenbond

De grootste Belgische landbouworganisatie, de Boerenbond, doet niet mee aan de acties. Dat is, zo zegt een woordvoerder, omdat ze niet zijn gevraagd en omdat ze niet voor de melkveehouders alleen actie willen voeren. Ook andere boeren zitten moeilijk. Bovendien werkt de Boerenbond met de overheid aan een pakket maatregelen om de export te bevorderen, want daar zit volgens de organisatie het grootste probleem, niet op de interne markt.

Het ABS is het daar niet mee eens. De melkprijzen zijn volgens ABS-voorzitter Adriaens te laag om van te kunnen bestaan. Voor veel bedrijven in acute nood wordt nu met de banken overlegd over uitstel van betaling en overbruggingskredieten. Volgens Adriaens helpt dat vaak wel iets, maar hij wil meer steun van de Belgische overheid. Het ABS schat dat gisteren zes- à zevenhonderd boeren meededen aan de acties. In Nederland beraden de Dutch Dairymen Board (DDB) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zich ook op acties.

Klik hier voor een reportage over de melkprijsactie
Klik hier voor een reportage over de melkprijsvorming
Klik hier voor het duo-interview ABS-Milcobel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  bij vrije markt,hoort geen sentiment ,enkel reality en die is niets ontziend!!!!!

 • no-profile-image

  sjeng

  Actie. Zo is dat.
  Mij vielen vandaag de schoenen uit toen ik op de radio (onderwerp niet gehoord) hoorde dat het voedsel te duur was.
  Ergens zit het goed mis.

 • no-profile-image

  dj

  De boerenbond is zeker de belgische LTO: braaf blijven praten met de overheid en niets doen voor je betalende leden.
  Door het dumpen van overschotten op de wereldmarkt wordt het alleen maar erger voor ons en de rest van de wereld. Er helpt maar een ding en dat is het beperken van de productie.

 • no-profile-image

  ex-boer

  Het valt op dat het weer "boze" boeren zijn die actie voeren. Er hoeft maar een of andere actie van boeren te zijn of in de media verschijnt onmiddelijk dat het "boze" boeren zijn. De heren en dames journalisten schijnen niet eens de moeite te nemen, dat het in plaats van "boze" boeren, ook wel eens "verontruste" ," bezorgde" of "ontevreden" boeren kunnen zijn. Nee, bij de verslaggeving in de media zijn het meteen "boze" boeren die actie voeren, zodat het bij voorbaat al een negatieve klank heeft richting buitenwereld.

 • no-profile-image

  Willem

  Ook in Frankrijk heben wij een LTO/Boerenbond die braaf met de overheid mee praat en meer de belangen van de melkindustrie behartigt dan de boerenbelangen. De actiebereidheid begint flink te stijgen. Een europese actie is waarschijnlijk de meest efficiente oplossing. Belangrijk is hierbij de burgers goed voor te lichten. De consument is net zo erg slachtoffer als de producent.
  Vrijhandel is een uitstekend systeem als je tussen gelijkwaardige partners handelt. Een simpel boertje, zelfs is hij 1 miljoen melkt, is niets tegenover een melkfabriek die miljarden liters verwerkt.
  Op dit moment wordt bij de boer de prijscorrectie doorgevoerd en blijven melkfabrieken hun marges houden en vergroten grootwinkelbedrijven hun marges flink.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.