Home

Achtergrond 1 reactie

'Achterstand biologisch bij groentezaken inhalen'

Biologische groente hoort bij uitstek bij een specialist. Nu is de biologische omzet van groentespeciaalzaken nog minimaal, zegt Mark Heemskerk, directeur van koepel AGF Detailhandel Nederland (ADN).

ADN voerde recent een eerste gesprek met de Taskforce biologisch over een proef met enkele ondernemers die biologisch een serieuze plek geven in hun assortiment. "Het staat nog in de kinderschoenen, maar als je biologisch wil doen moet je meer doen dan drie kistjes. Dan moet de ondernemer er zelf in geloven. Hij moet de consument er van overtuigen dat het lekkerder is."

Nu bestaan in de sector nog legio vooroordelen over biologisch. "Het bezwaar is dat het duur is. Een biologische komkommer is twee keer zo duur. Als je dat naast elkaar legt in de winkel, heb je een goed verhaal nodig om het te verkopen. We willen met de Taskforce en een biologische groothandel kijken naar de beste aanpak." Een knelpunt is de doorloopsnelheid en houdbaarheid van het product, stelt ADN.

Volgens ADN is een klein aantal zaken in Nederland al omgeschakeld naar een fors aandeel biologisch. "Deze zaken doen het relatief goed."

In de proef wil ADN ondermeer onderzoeken of het voldoende is een groente-assortiment op te nemen of misschien een breder assortiment als de natuurvoedingskanalen. Ook deze winkels draaien goed, weet Heemskerk.

Groentezaken in Nederland hebben al wel enige ervaring met biologisch. De abonnementstassen met groente van organisaties als Odin gaan al veelal via de groentewinkels. "Maar dat wordt kant-en-klaar aangeleverd en afgenomen."

Eén reactie

 • no-profile-image

  w.van den bergh

  via gebr. van aarle hebben we een aantal jaren geleden ook een pilot van 10 speciaalzaken gehad.
  op het laats waren er 2 over.
  ik verkoop het goed ,
  vitatassen - losse produkten- zuivel- eieren alles via via gebr v aarle via udea.
  de marge is klein ,maar het is een goede vorm van klantenbinding,de klanten moeten de produkten op komen halen die bestelt zijn, die omzet heb je altijd als basis en ze nemen altijd wel iets meer mee als ze hebben besteld
  ik heb een agrarische achtergrond en teel zelf ook veel en verwerken tot appelmoes en jam etc ,daarom sta ik er 100 % achter en je moet het overbrengen op de klant en laten proeven

Of registreer je om te kunnen reageren.