Home

Achtergrond

Aardappeltelers aan zet

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) heeft twee belangrijke zaken bereikt. Er komt een nieuw initiatief om de positie van de telers op de aardappelmarkt te verbeteren.

Zo mogelijk nog belangrijker is dat het de VTA is gelukt om de twee andere belangenbehartigende partijen NAV en LTO achter het initiatief te krijgen. De drie organisaties richten een stichting op, de Stichting Poolfonds Aardappelen (SPA). De stichting gaat de markt transparanter maken door meer transacties te melden aan de beurscommissies in Goes en Emmeloord. Daarnaast gaat de stichting op een website biedprijzen publiceren van de meest gangbare aardappelrassen. En de stichting gaat partijen aardappelen opkopen die de markt verstoren.

Of het gaat lukken, hangt af van de bereidheid van telers hieraan mee te doen. Telers klagen vaak over de lage aardappelprijzen. Maar nu is er een mogelijkheid voor telers om te laten zien dat ze bereid zijn daar wat aan te doen. De bal ligt bij hen. Maar zelfs als dit initiatief niet van de grond komt, dan is er nog een ander groot pluspunt. De drie organisaties van telers laten zien dat ze samen een plan kunnen ontwikkelen. De verdeelde primaire akkerbouwsector heeft niet alleen hogere aardappelprijzen nodig. Eensgezindheid is minstens zo noodzakelijk.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.